GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBYL571 TOHUMDA PRİMİNG UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, tohumlarda çimlenme öncesi uygulanan priming (ön işlem) tekniklerinin temel prensiplerini, fizyolojik ve biyokimyasal etkilerini, uygulama türlerini ve bu tekniklerin tarımsal üretimdeki önemini detaylı bir şekilde öğretmektir. Ayrıca, priming uygulamalarının stres koşullarına dayanıklılık, çimlenme hızı ve fide kalitesi üzerindeki etkileri ile ilgili güncel çalışmaları analiz ederek öğrencilere araştırma yapma ve yorumlama yetkinliği kazandırmak hedeflenmektedir.


Dr. Öğretim Üyesi Gökçe AYDÖNER ÇOBAN


1 Priming (ön çimlendirme) kavramını kavrayabilme
2 Priming uygulamalarının çimlenme, fide gelişimi ve stres toleransı üzerindeki etkilerini değerlendirebilme.
3 Farklı priming uygulamalarını kavrayabilme ve karşılaştırabilme.
4 Priming uygulamalarının farklı bitki türleri üzerindeki etkilerini literatür verilerine dayanarak karşılaştırabilme.
5 Tohum teknolojileri ve priming alanında güncel araştırma konularını belirleyerek sunum yapabilme.

Birinci Öğretim


Ön koşul yok


Yoktur.


Tohumculukta çimlenme süreçleri ve bu süreçleri etkileyen çevresel ve genetik faktörler, priming (ön çimlendirme) kavramı ve temel prensipleri, farklı priming uygulama yöntemleri: hidropriming, kimyasal priming, organik priming, nano priming; bu yöntemlerin uygulanışı, avantajları ve sınırlılıkları. Priming uygulamalarının çimlenme hızı, fide gelişimi, stres dayanıklılığı ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Kuraklık, tuzluluk gibi abiyotik stres koşullarında primingin rolü. Literatür taramaları, güncel araştırmalar ve uygulama örnekleriyle desteklenmiş teorik bilgiler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tohumun yapısı, fizyolojisi ve çimlenme süreci Anlatım, tartışma Yoktur.
2 Çimlenmeyi etkileyen faktörler (sıcaklık, su, oksijen, ışık) Anlatım, tartışma Yoktur.
3 Tohum yaşlanması, dormansi ve ön çimlendirme ihtiyacı Anlatım, tartışma Yoktur
4 Priming kavramı ve tarihçesi Anlatım, tartışma Yoktur
5 Hidropriming: uygulama yöntemi ve etkileri Tartışma, literatür analizi Yoktur
6 Kimyasal priming (halopriming, osmopriming) Tartışma, literatür analizi Yoktur
7 Organik priming uygulamaları (örnek: deniz yosunu ekstraktı) Tartışma, literatür analizi Yoktur
8 Nano priming: yeni nesil uygulamalar Literatür tarama ödevi ve sunumu Yoktur
9 Primingin bitki gelişimine etkileri Tartışma, literatür analizi Yoktur
10 Priming ve stres toleransı: kuraklık, tuzluluk vb. Tartışma, literatür analizi Yoktur
11 Primingin fizyolojik ve biyokimyasal etkileri Tartışma, literatür analizi Yoktur
12 Priming uygulamalarında kullanılan çözeltiler, süre ve koşul optimizasyonu Makale tarama ve analiz Yoktur
13 Priming uygulamalarında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri Makale tarama ve analiz Yoktur
14 Dersin değerlendirilmesi Dersin işleniş yöntemi üzerine değerlendirme Yoktur

Principles of Seed Science and Technology 4th Edition by Lawrence O. Copeland (Author), Miller F. McDonald (Author)2020. ISBN-13: 978-0792373223 ISBN-10: 0792373227 Amitava Rakshit and Harikesh Bahadur Singh. 2018. Advances in Seed Priming. ISBN. 978-981-13-0032-5


Anlatım, tartışma, literatür analizi, ödev ve sunumu


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 10 1 10
Beyin Fırtınası 5 1 5
Rapor Hazırlama 1 4 4
Rapor Sunma 1 1 1
Makale Kritik Etme 10 1 10
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Okuma 5 2 10
Rapor 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek