GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBYL565 BAHÇE ÜRÜNLERİNİN BİYOKİMYASI VE ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Meyve gelişimi ve olgunlaşmasında karbonhidratlar, organik asitler, amino asitler, proteinler, nükleotidler, nükleik asitler, enzimler, yağlar, terpenoidler, steroidler, pigmentler, fenol, flavonoidler, limonoidler, vitaminler, uçucu yağlar ve aroma bileşiklerinin fizyolojik rolü ve bu bileşiklerin analiz yöntemleri


Doç. Dr. Müjgan GÜNEY


1 Bitkilerde fitokimyasallar ile ilgili kavramları öğrenebilme
2 Fitokimyasalların bitkilerdeki görevlerini kavrayabilme
3 Fitokimyasalların meyve ve sebzelerin kalitesini nasıl etkilediğini kavrayabilme
4 Bitki bileşiklerinin analiz yöntemlerinini kavrayabilme
5 Analiz edilen fitokimyasalların verilerini yorumlayabilme.

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu yoktur.


[Yok]


Meyve ve sebzelerde bulunan fitokimyasalların tanıtımı, sınıflandırılması ve analiz teknikleri ile bu bileşiklerin meyve gelişimi ve olgunlaşmasındaki fizyolojik rolleri hakkında bilgi sahibi olmak.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bahçe bitkilerinde karbonhidratların biyosentezi ve meyve gelişimindeki fizyolojik rolleri. Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
2 Bahçe ürünlerinde karbonhidratların analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
3 Bahçe bitkilerinde lipitlerin biyosentezi ve meyve gelişimindeki fizyolojik rolleri. Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
4 Bahçecilik ürünlerinde lipidlerin analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
5 Bahçe bitkilerinde proteinlerin biyosentezi ve meyve gelişimindeki fizyolojik rolleri. Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
6 Bahçecilik ürünlerinde proteinlerin analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
7 Bahçe bitkilerinde organik asitlerin biyosentezi ve meyve gelişimindeki fizyolojik rolleri. Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
8 Bahçe ürünlerinde organik asitlerin analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
9 Bahçe ürünlerinde aroma bileşikleri ve biyosentezleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
10 Bahçe ürünlerinde aromatik bileşiklerin analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
11 Behçe bitkileri ürünlerinde fenolik bileşikler ve biyosentezi Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
12 Bahçecilik ürünlerinde fenolik bileşikler ve biyosentezleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
13 Bahçe ürünlerinde fenolik bileşiklerin analiz teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
14 Bahçecilik ürünlerinde alkaloidler ve biyosentezleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok

1 Heldt, H. W., & Piechulla, B. (2021). Plant biochemistry. Academic Press. 2. Davies, P. J. (Ed.). (2013). Plant hormones: physiology, biochemistry and molecular biology. Springer Science & Business Media 3. https://www.nobelyayin.com/tohumlu-bitkilerde-sekonder-metabolitler-4065.html



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 2 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 40
Seminer 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 6 6 36
Seminer 6 6 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 2 2
Ev Ödevi 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 128

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 3 5 3 4 4 4 3 2
ÖÇ 2 4 4 3 4 4
ÖÇ 3
ÖÇ 4 3 3
ÖÇ 5 5 4 2 3 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek