GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBYL563 BİTKİLERDE KROMATOGRAFİ TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 1 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bahçe bitkilerinde meyve ve sebze kalitesini belirlenmesinde enstrümantal analizlerin kullanımı


Doç.Dr. Müjgan GÜNEY


1 Kromatografik sistemleri oluşturan alet-ekipman parçalarını öğrenebilme
2 Kromatografik yöntemlerin spesifik özelliklerini kavrayabilme
3 Kromatografik yöntemlerde kullanılan dedektörlerin speksifik özelliklerini kavrayabilme.
4 Kromatografik sistemlerinde analiz için ön hazırlık ve ekstraksiyon yöntemlerini yapabilme
5 Elde edilen verileri yorumlayabilme

Birinci Öğretim


Bu dersin ön koşulu yoktur.


[Yok]


Öğrencileri bahçe bitkilerinde yaygın olarak kullanılan başlıca meyve kalitesini belirleme teknikleri hakkındaki bilgilerinin arttırılması ve meyve kalitesinin enstrümantal analiz tekniklerinden elde edilen verilerin değerlendirilebilme kabiliyeti sağlamak


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Meyve ve sebzelerde kalite kriterleri ve belirleme yöntemleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
2 Kromatografi tanımı Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
3 Kromatografi teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
4 Kromatografik yöntemlerin sınıflandırılması Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
5 Kolon kromatografisi Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
6 Kromatografide temel kavramlar Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
7 Kromatografik sistemlerin temel parçaları Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
8 Gaz Kromatografi ve GC de uygulanabileceği örneklerin özellikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
9 Gaz kromatografisi ile analiz edilemeyen bir örneğe uygulanabilecek kromatografi öncesi türevlendirme teknikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
10 Gaz kromatografisinde kullanılan detektörler Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
11 Sıvı kromatografisinin çeşitleri ve spesifik özellikleri Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
12 Sıvı kromatografisinde kullanılan detektörler Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği
13 Sıvı Kromatografi-Kütle Spektrometresi(LCMS/MS) Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok
14 Kromatografi sistemlerinden elde edilen sonuçların hesablaması ve değerlendirmesi Anlatım (Düz Anlatım) Tekniği ve Soru-Cevap Tekniği Yok

1. A.J. Harborne , Phytochemical Methods, Springer; 3rd edition (1998). 2. Vitha, M. F. (2016). Chromatography: principles and instrumentation (Vol. 185). John Wiley & Sons. 3. https://www.nobelkitap.com/gaz-ve-sivi-kromatografileri-563803.html



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 2 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 40
Seminer 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 4 6 24
Seminer 6 6 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 2 2
Ev Ödevi 2 6 12
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 2
ÖÇ 2 3 3
ÖÇ 3 3 3
ÖÇ 4 3 3
ÖÇ 5 4 4 3 4 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek