GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BBYL560 ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİNE GÖRE TANIMLANMASI VE BAĞ BOZUM KRİTERLERİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 5,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, ticari kullanım için (sofralık, kurutmalık ve şıralık ya da diğer geleneksel ürünler için) üzüm çeşitlerinin sınıflandırılmasını, Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılmasıdır. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.


Arş. Gör. Dr. Selda DALER


1 1) Üzüm çeşitlerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur.
2 2) Sofralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
3 3) Kurutmalık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
4 4) Şıralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
5 5) Üzüm çeşitlerinin farklı hasat kriterlerini teorik ve pratik yöntemlerle öğrenerek deneyim kazanır.

Birinci Öğretim


Ön koşulu bulunmamaktadır.


Başka bir husus bulunmamaktadır.


Ticari kullanım için üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması (sofralık, şıralık, kuru üzüm ve diğer geleneksel ürünler için), Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılması. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 1. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
2 2. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
3 3. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
4 4. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
5 5. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
6 6. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
7 7. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri
8 8. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri
9 9. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri
10 10. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri
11 11. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri
12 12. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri
13 13. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri
14 14. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri

ÇELİK, H., AĞAOĞLU, YS, FİDAN, Y., MARASALI, B., SÖYLEMEZOĞLU, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253 s, Ankara. SÖYLEMEZOĞLU, G. 2001. Sofralık Üzümlerin Depolanması. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 3 70
Laboratuvar Ara Sınavı 2 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj durumu bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 50 50
Laboratuvar 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Laboratuvar Ara Sınavı 1 1 1
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 3 3 5 3 2 3 3 4 3
ÖÇ 2 3 3 3 5 3 2 3 3 4 3
ÖÇ 3 3 3 3 5 3 2 3 3 4 3
ÖÇ 4 3 3 3 5 3 2 3 3 4 3
ÖÇ 5 3 3 3 5 3 2 3 3 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek