Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BBYL560 | ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİNE GÖRE TANIMLANMASI VE BAĞ BOZUM KRİTERLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, ticari kullanım için (sofralık, kurutmalık ve şıralık ya da diğer geleneksel ürünler için) üzüm çeşitlerinin sınıflandırılmasını, Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılmasıdır. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.
Arş. Gör. Dr. Selda DALER
1 | 1) Üzüm çeşitlerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | 2) Sofralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. |
3 | 3) Kurutmalık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. |
4 | 4) Şıralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. |
5 | 5) Üzüm çeşitlerinin farklı hasat kriterlerini teorik ve pratik yöntemlerle öğrenerek deneyim kazanır. |
Birinci Öğretim
Ön koşulu bulunmamaktadır.
Başka bir husus bulunmamaktadır.
Ticari kullanım için üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması (sofralık, şıralık, kuru üzüm ve diğer geleneksel ürünler için), Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılması. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | 1. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
2 | 2. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
3 | 3. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
4 | 4. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
5 | 5. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
6 | 6. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | ||
7 | 7. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri | ||
8 | 8. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri | ||
9 | 9. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri | ||
10 | 10. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri | ||
11 | 11. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri | ||
12 | 12. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri | ||
13 | 13. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri | ||
14 | 14. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri |
ÇELİK, H., AĞAOĞLU, YS, FİDAN, Y., MARASALI, B., SÖYLEMEZOĞLU, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253 s, Ankara. SÖYLEMEZOĞLU, G. 2001. Sofralık Üzümlerin Depolanması. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 3 | 70 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Staj durumu bulunmamaktadır.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 50 | 50 |
Laboratuvar | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | |
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 |