GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSL-075 SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM Seçmeli Ders Grubu 1 2 2,00

Lisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilerin ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlaması, ve sürdürülebilir tarım sistemlerinin tanımlanması ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Levent YAZİCİ


1 Tarımda ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlamasını doğrultusunda becerisi kazanır.
2 Çevre, tarım ve küreselleşme konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
3 Sürdürülebilirlik kavramını tarım ile ilişkilendirir.
4 Tarımsal faaliyetlerin neler olduğunu bilir
5 Tarım ve çevre kavramını ilişkilendirir.

Birinci Öğretim


-


-


Tarımsal uygulamalar ve çevresel etkisi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik, Genetiği değiştirilmiş organizmalar, tarımda risk yönetimi, tarımdan beklenenler. Organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, Akreditasyon. Toprak ve özellikleri, oluşumu, toprak organik maddesi, toprak verimliliği, toprak işleme. Toprak kirliliği, nedenleri ve etkileri, tuzlu ve sodyumlu topraklar, organik örtü, önemi, örtüçeşitleri. Toprak erezyonu, oluşumu ve etkileri, erezyonun önlenmesi, toprak su ilişkisi, toprakta suyun önemi, su temini ve sulama suyu, sulama yöntemleri, suyun korunması. Dengeli beslenme, bitki besin elementleri, bitki sağlığı, toprak organik maddesinin önemi, bitki besin maddesi döngüsü. Dönüşümlü bitkisel üretim, organik tarımda gübreler ve gübreleme, organik gübreler ve besin değeri, hayvansal gübreler, ticari organik gübreler, ticari organik gübreler, sıvı organik gübreler, mineral ve mikrobiyolojik gübreler, yeşil gübreler. Organik üretimde zararlı ve hastalık yönetimi, bitki sağlığı, önleyici tedbirler, bitki koruma yöntemleri, doğal düşmanlar, doğal pestisidler, bitkisel pestisidler, doğal pestisidler. Organik tarım kanunu.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sürdürülebilir tarımın tanımı, önemi ve ilkeleri
2 Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tarım, risk, risk analizi, risk değerlendirme kavramları
3 Sürdürülebilir tarım için amaç ve teknikler
4 Genetik kaynakların sürdürülebilir tarıma katkısı
5 Sürdürülebilir tarımda toprak yönetimi, toprak kaynakları ve toprak verimliliği
6 Sürdürülebilir tarımda iklim faktörü
7 Sürdürülebilir tarımda iklim faktörü
8 Sürdürülebilir tarımda gübreleme, toprak işleme ve su kaynakları ve yönetimi
9 Sürdürülebilir tarımda zararlı, hastalık ve yabancı otların kontrolü
10 Sürdürülebilir tarım için bitki ıslahı
11 Organik tarım ve sürdürülebilirlik
12 15. Sürdürülebilir tarımda iyi tarım uygulamaları
13 Sürdürülebilir tarımda biyolojik mücadele
14 Bugünkü tarımsal sistemlerin sonuç ve problemleri

2020, Burhan Kacar Sürdürülebilir Tarımda İnsan ve Hayvanlarda Fosfor, Nobel Akademik Yayıncılık 2. 2008, Organik Tarımda Gelişmeler, Nobel Akademik Yayıncılık 3. Sürdürülebilir Tarım Konusunda Yayınlanmış tez ve makaleler. 4. Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Quiz için Bireysel Çalışma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek