GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSL-096 Beslenme ve Su Ürünleri Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Lisans


Türkçe


Beslenme, besin ögeleri, su ürünlerinin besin kompozisyonu, su ürünlerinin besin bileşenleri, su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemi, su ürünlerini muhafaza ve paketleme koşulları, taze ve işlenmiş su ürünleri ve bu ürünlerin alınması ve tüketilmesinde dikkat edilecek unsurlar hakkında bilgiler vermektir.


Dr. Öğr. Üyesi Esra BALIKÇI


1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrar.
2 Besin ögelerini ve besin gruplarını bilir.
3 Yanlış beslenme sonucunda görülen sorunları bilir.
4 Su ürünleri proteinleri, lipitleri, vitamin, mineral vb. besin kompozisyonlarını açıklar.
5 Su ürünlerinin satın alınmasında ve işlenmesi esnasında dikkat edilecek hususları bilir.
6 Su ürünlerinin paketleme ve depolama koşullarını öğrenir.
7 Su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemini açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Beslenme ve önemi, yaşam için gerekli besinler ve besin ögeleri, su ürünlerinin besin bileşenleri, su ürünlerinin işlenmesi ve muhafazası, su ürünlerinin insan beslenmesindeki etkileri ve önemi hakkında bilgiler içerir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Beslenmenin tanımı ve önemi
2 Besin ögeleri
3 Besin ögeleri
4 Besin ögeleri
5 Besin ögeleri
6 Besin ögeleri
7 Su Ürünlerinin Tanımı ve Sınıflaması, İnsan sağlığı ve beslenmesinde su ürünlerinin önemi
8 Su ürünlerinin besin değeri
9 Su ürünlerini satın alırken dikkat edilecek hususlar
10 Su ürünlerini muhafaza ve paketleme koşulları
11 İşlenmiş su ürünleri ve İşlenmiş su ürünleri alırken dikkat edilecek hususlar
12 İşleme yöntemlerinin besin öğesi kompozisyonu ve sağlık üzerine etkisi
13 13. Hangi balık ne zaman ve nasıl tüketilmeli ve Su ürünleri ile hazırlanabilen yemekler
14 Su Ürünleri Tüketiminde Biyolojik Riskler

Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T. (2004), Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul Üniversitesi, Yayın no:4465, İstanbul. Gökoğlu, N. (2002), Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Su Vakfı Yayınları, Özden, Ö., Mol, S., Erkan, N. (2008) Su Ürünleri ve Beslenme, İBB Basımevi, İstanbul Beslenme, Ayşe Baysal,2015, Hatipoğlu Yayınları, Anne ve çocuk beslenmesi, Mine ARLI, ve diğerleri, 2015. PegemAkademi Yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 4 4
Quiz için Bireysel Çalışma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek