Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-096 | Beslenme ve Su Ürünleri | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Beslenme, besin ögeleri, su ürünlerinin besin kompozisyonu, su ürünlerinin besin bileşenleri, su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemi, su ürünlerini muhafaza ve paketleme koşulları, taze ve işlenmiş su ürünleri ve bu ürünlerin alınması ve tüketilmesinde dikkat edilecek unsurlar hakkında bilgiler vermektir.
Dr. Öğr. Üyesi Esra BALIKÇI
1 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrar. |
2 | Besin ögelerini ve besin gruplarını bilir. |
3 | Yanlış beslenme sonucunda görülen sorunları bilir. |
4 | Su ürünleri proteinleri, lipitleri, vitamin, mineral vb. besin kompozisyonlarını açıklar. |
5 | Su ürünlerinin satın alınmasında ve işlenmesi esnasında dikkat edilecek hususları bilir. |
6 | Su ürünlerinin paketleme ve depolama koşullarını öğrenir. |
7 | Su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemini açıklar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Beslenme ve önemi, yaşam için gerekli besinler ve besin ögeleri, su ürünlerinin besin bileşenleri, su ürünlerinin işlenmesi ve muhafazası, su ürünlerinin insan beslenmesindeki etkileri ve önemi hakkında bilgiler içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin tanımı ve önemi | ||
2 | Besin ögeleri | ||
3 | Besin ögeleri | ||
4 | Besin ögeleri | ||
5 | Besin ögeleri | ||
6 | Besin ögeleri | ||
7 | Su Ürünlerinin Tanımı ve Sınıflaması, İnsan sağlığı ve beslenmesinde su ürünlerinin önemi | ||
8 | Su ürünlerinin besin değeri | ||
9 | Su ürünlerini satın alırken dikkat edilecek hususlar | ||
10 | Su ürünlerini muhafaza ve paketleme koşulları | ||
11 | İşlenmiş su ürünleri ve İşlenmiş su ürünleri alırken dikkat edilecek hususlar | ||
12 | İşleme yöntemlerinin besin öğesi kompozisyonu ve sağlık üzerine etkisi | ||
13 | 13. Hangi balık ne zaman ve nasıl tüketilmeli ve Su ürünleri ile hazırlanabilen yemekler | ||
14 | Su Ürünleri Tüketiminde Biyolojik Riskler |
Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., Baygar, T. (2004), Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul Üniversitesi, Yayın no:4465, İstanbul. Gökoğlu, N. (2002), Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Su Vakfı Yayınları, Özden, Ö., Mol, S., Erkan, N. (2008) Su Ürünleri ve Beslenme, İBB Basımevi, İstanbul Beslenme, Ayşe Baysal,2015, Hatipoğlu Yayınları, Anne ve çocuk beslenmesi, Mine ARLI, ve diğerleri, 2015. PegemAkademi Yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||||||||
ÖÇ 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 6 | |||||||||||||||||
ÖÇ 7 |