Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-069 | EGZOTİK MEYVELER | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ancak az tanınan ve/veya ülkemizin mikro iklim alanlarında yetiştirme imkanı olabilecek ve çok az tanınan, ülkemizde yetiştiriciliği yapılamayan ancak tüketimi olan ve/veya çok az olan bazı meyve türlerinin tanıtımını yapmak: Kültür alanı ve kültür tarihi, Biyolojik ve morfolojik özellikleri, Ekolojik istekleri, Yetiştiriciliğinin bazı teknik özellikleri, Beslenmedeki önemi, Değerlendirme şekilleri, Ekonomik bakımdan önemi vb. bilgiler.
Öğr. Gör. Selcan Özyalın
1 | Egzotik meyvelerin önemini kavrar |
2 | Dünya'da ve Türkiye'de yetiştirilen egzotik meyveleri tanır |
3 | Tropik ve Subtropik meyveleri ayırt edebilir |
4 | Ziraat ile ilgili temel terminolojiyi öğrenir |
5 | Egzotik meyvelerin bazı botanik özelliklerini öğrenir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Egzotik meyvelerin önemi hakkında genel bilgi, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ancak az tanınan ve/veya ülkemizin mikro iklim alanlarında yetiştirme imkanı olabilecek ve çok az tanınan, ülkemizde yetiştiriciliği yapılamayan ancak tüketimi olan ve/veya çok az olan bazı meyve türlerinin tanıtımı. Tanıtımı yapılacak meyve türleri : Keçiboynuzu, Pikan cevizi, Kamkat, Guava, Avokado, Jojoba, Ejder Meyvesi, Kahve, Kakao, Hindistan Cevizi, Hurma, Mango, Papaya, Ananas, Liçi, Çerimoya, Çarkıfelek Meyvesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Egzotik meyvelerin önemi hakkında genel bilgi | ||
2 | Meyve türleri hakkında bilgi: Keçiboynuzu, Pikan cevizi | ||
3 | Meyve türleri hakkında bilgi: Kamkat, Guava | ||
4 | Meyve türleri hakkında bilgi: Avokado | ||
5 | Meyve türleri hakkında bilgi: Jojoba, Ejder Meyvesi | ||
6 | Meyve türleri hakkında bilgi: Kahve, Kakao | ||
7 | Meyve türleri hakkında bilgi: Hindistan Cevizi | ||
8 | Meyve türleri hakkında bilgi: Hurma | ||
9 | Meyve türleri hakkında bilgi: Mango | ||
10 | Meyve türleri hakkında bilgi: Papaya | ||
11 | Meyve türleri hakkında bilgi: Ananas | ||
12 | Meyve türleri hakkında bilgi: Liçi | ||
13 | 14. Meyve türleri hakkında bilgi: Çerimoya | ||
14 | Meyve türleri hakkında bilgi: Çarkıfelek Meyvesi |
Kütevin, Z. ve Kütevin, E.,Meyvecilik (Genel Meyve Tarımı Prensipleri ve Pratik Meyvecilik Yöntemleri), İnkılap Kitapevi, 1990, 304 sayfa. Darley, J. J.,Knowand Enjoy Tropical Fruit: Tropical Fruit and Nuts: a Cornucopia, P&S Publishing, 31 Aralık 1993, 186 sayfa (Kütüphane Geçmişim, Google Play'de Kitaplar). Ploetz, R. C.,Diseases of Tropical Fruit Crops. CABI, 2003, 527 sayfa. Basılmamış ders notları, önerilen kaynak kitaplar ve güncel makale ve yayınlar, görsel yayınlar (ppt sunum, video vb.)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 2 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 5 |