Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-152 | KENEVİR TARIMI VE ÇEVRE | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Fiziksel aktivite ve beslenme ile ilgili temel bilgileri vermek, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde fiziksel aktivite ve beslenmenin önemini kavratmaktır.
Öğr. Gör. Elif GÖKMEN
1 | Fiziksel aktivite ve beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlayabilir. |
2 | Fiziksel aktivite, beslenme ve sağlık ilişkisini açıklayabilir. |
3 | Besin ögelerini ve kaynaklarını bilir, besin gruplarını açıklayabilir. |
4 | Sağlıklı yaşam için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini ifade edebilir. |
5 | Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite ve egzersiz önerilerini açıklayabilir. |
6 | Egzersiz öncesi, sonrası ve sırasında dikkat edilmesi gerekenleri bilir. |
Birinci Öğretim
Bu dersin herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.
Yok
Ders kapsamında beslenme, sağlık ve fiziksel aktivite ile ilgili temel kavramlardan, besin ögelerinden, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinden, sağlıklı beslenme modellerinden, aktif yaşam için yaş gruplarına özgü fiziksel aktivite ve egzersiz önerilerinden, egzersizin kronik hastalıklar üstündeki etkisinden bahsedilecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Fiziksel aktivite, beslenme ve sağlık | ||
2 | Yaşam için gerekli makro besin ögeleri; karbonhidratlar, proteinler, yağlar | ||
3 | Yaşam için gerekli mikro besin ögeleri; vitaminler, mineraller | ||
4 | Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, sağlıklı beslenme modelleri | ||
5 | Tüketiminin artırılması ve azaltılması gereken besinler ve besin ögeleri | ||
6 | Fiziksel aktivite ile ilgili tanımlar (egzersiz, spor), fiziksel aktivite türleri | ||
7 | Aktif yaşam için fiziksel aktivite ve egzersiz önerileri | ||
8 | Egzersiz sırasında alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlar | ||
9 | Egzersiz yapanlar için beslenme | ||
10 | Sporcu beslenmesi | ||
11 | Fiziksel aktivitenin yararları, hareketsizliğin sonuçları | ||
12 | Beslenme ve egzersizin kronik hastalıklar üzerine etkisi | ||
13 | Sağlıklı vücut ağırlığının sağlanması ve korunması | ||
14 | Fiziksel aktivite ve beslenmenin değerlendirilmesi |
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 14. Baskı, Ankara (2012). 2. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme. Ersoy G., Nobel Tıp Kitapevi, 5. baskı (2012). 3. Fiziksel Uygunluk (Fitnes) Spor Beslenme İle İlgili Temel Öğretiler. Ersoy G., Ata Ofset Matbaacılık (2013). 4. Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü (2015). 5. Türkiye Beslenme Rehberi 2015. T.C. Sağlık Bakanlığı (2019).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 9 | 1 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | |
ÖÇ 1 | 1 | ||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 1 | ||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 5 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 6 |