Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-065 | GÜNLÜK YAŞAMDA KİMYA | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin kimya kavramlarını ve olaylarını açıklayarak kimya ile günlük yaşam olayları arasında bağlantı kurmalarını sağlamak ve öğrencileri günlük hayatta meydana gelen basit veya karmaşık şeyler hakkında merak etmeye teşvik etmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Melek Parlak Khalily
1 | Bu ders öğrencinin bilimsel merak duygusunu tetikler böylece öğrenci bilimsel merakın itici gücü ile günlük hayatta karşılaştığı durumlarla ilgili araştırma yapmaya yönelir. |
2 | Öğrenciler günlük hayatımızda sürekli gerçeklesen, üzerinde durmadığımız kimyasal süreçlerin önemini fark eder. |
3 | Öğrenciler, karşılaştıklari sorunlara bilimsel çözümler getirir, akılcı düşünür, teorik kimya bilgisiyle ilişkilendirir. |
4 | Öğrenciler, bilimsel bilgiye ulaşmak için yabancı dil bilgi ve becerisini kullanılır. |
5 | Öğrenciler, kullandığı pek çok ürünü (gıda, kozmetik gibi) daha bilinçli tüketir. |
6 | Öğrenciler doğru anahtar kelimeleri kullanarak bilimsel bilgilere ulaşır, bulguları yorumlar ve karşı tarafa açıklar. |
7 | Öğrenciler, bilimsel konular üzerinde arkadaşlarıyla tartışır, bilimsel kanıtlar öne sürerek (kimyasal bir reaksiyon, literatürden bir kaynak gibi) kendi teorisini savunur. |
8 | Öğrenciler, günlük hayatta karşılaştığı olayların kimyasal temelini öğrenir ve bazı durumlar (Çevre kirliliği, küresel ısınma gibi) için daha bilinçli davranır. |
9 | Öğrenciler, kimyasal süreçlerin ve olayların önemi ve meslekî ve gündelik yaşamın bir parçası olduğunu öğrenebilir. |
Birinci Öğretim
Yoktur
Yoktur
Bu ders şu konuları kapsar: bilimsel merak anlayışı, duyguların kimyası, mutfak kimyası, gıda kimyası, bitki ve hayvan kimyası, temizlik ürünleri ve kozmetik kimyası.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Merakın tanımı ve önemi | ||
2 | Duygular ve etkileri ile ilişkilendirilebilen kimyasallar | ||
3 | Mutfak Kimyası: Taze ve bozuk yumurtanın ayırt edilmesi, keklerin pişerken kabarması, pişmenin kimyası | ||
4 | Mutfak Kimyası: Reçel hazırlama, patlamış mısır ve et marinasyonunun arkasındaki kimya | ||
5 | Gıdalardaki katkı maddeleri ve gıdalardaki kimyasal kirlilikler | ||
6 | Bazı biber türlerinin karakteristik özelliklerine sebep plan kimyasal bileşikler, limon, portakal ve greyfurtun kimyasal özellikleri ve bazı mantar türlerinin zehirli olmasını sağlayan kimyasal bileşikler | ||
7 | Domateslerin renginden, soğan ve sarımsağın tipik kokularından ve yeşillenmiş patatesin zehirli olmasından sorumlu kimyasal bileşikler | ||
8 | Arılarda, karıncalarda ve akreplerde bulunan toksinler ve Hayvanlar için toksik olan gıda ürünlerinde bulanan kimyasal maddeler | ||
9 | Feromonlar ve örümcek ağları | ||
10 | Kozmetik ürünlerin tarihçesi ve kozmetik ürünlerde kullanılan temel bileşenler ve bunların fonksiyonları, bazı kozmetik ürünlerin içerdiği zararlı kimyasallar | ||
11 | Ruj, oje, saç boyası, nemlendirici ve yumuşatıcı kremler ve güneş koruyucu kremlerin arkasındaki kimya | ||
12 | Temizlik ürünlerindeki özel bileşenler ve temizlik kimyası | ||
13 | Ev temizlik ürünlerindeki tehlikeli kimyasallar ve bunların doğru kullanımı | ||
14 | Günlük hayatta kimya ile ilgili öğrencilerden gelen sorular |
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önereceği güncel kaynaklar(web siteleri, araştırma makaleleri)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yoktur
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 55 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 1 | ||||||||||||||||||
ÖÇ 6 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 7 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 8 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 9 | 1 |