Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ADSL-172 | TÜRK MUTFAK TARİHİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak.
Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Buket KALAYCI
1 | Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar. |
2 | Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder. |
3 | Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir. |
4 | . Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır. |
5 | Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar. |
6 | Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir. |
Birinci Öğretim
yok
yok
Türk Mutfak kültürünün gelişimi, tarihsel sınırları içerisinde belirli özellikleri, mutfaklar arasında etkileşim ve Osmanlı mutfağında değişim.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin kaynakları, içeriği ve temel kavramları | ||
2 | Dünya mutfak kültürleri ve Türk mutfağının geçmişini araştırmak. | ||
3 | İç Asya´daki göçer Türk mutfağı | ||
4 | Yerleşik hayata geçiş, İslamlaşma ve Değişim | ||
5 | Göçler ve İran-Arap kültür havzalarıyla etkileşim | ||
6 | Selçuklular’da beslenme alışkanlıkları | ||
7 | Memluklular’da beslenme alışkanlıkları | ||
8 | Türkiye Selçuklularında ve 14. Yüzyıl Anadolu´sunda yeme içme kültürü | ||
9 | 15. Yüzyılda Osmanlı Mutfağı | ||
10 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl I | ||
11 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl II | ||
12 | Coğrafi Keşiflerle Değişen Türk mutfağı | ||
13 | Osmanlı Mutfağında Değişim: 19.Yüzyıl I | ||
14 | Osmanlı Mutfağında Değişim: 19.Yüzyıl II |
1. David Inglis vd. (Editörler), Food: Critical Concepts in the Social Sciences, I-V, New York 2008. 2. Andrew Dalby, Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, Londra 2003; Victor Hehn, Cultivated Plantsand Domestic Animals in Their Migration from Asia to Europe, Swan Sonnenschein & Co., Londra 1891. 3. Hüseyin Salman, "XIII – XV Asırlar Arasında Orta Asya´da Yetişen Meyveler ve Ekonomik Değerleri", MeyveKitabı, İstanbul 2006. 4. Edward H. Schafer, The Golden Peaches of Samarkand, A Study of T´ang Exotics,Berkley, Los Angeles, London 1985 5. Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 2004. 6. Ayşe Baysal, Beslenme Kültürümüz. Ankara: TTK Yayınları, 2002. 7. Mary Işın, Priscilla, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 2014. 8. Jack Goody,Yemek, Mutfak, Sınıf. çev. Müge Günay Güran. İstanbul: Pinhan Yayıncılık,2013. 9. Deniz Gürsoy, Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. İstanbul: Oğlak Yayınları, 2016. 10. Nevin Halıcı, Türk Mutfağının Evreleri. İstanbul: Oğlak Yayınları, 2009.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Quiz | 3 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 5 | 1 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 62 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | ||||||||||||||||
ÖÇ 2 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | ||||||||||||||||
ÖÇ 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 6 |