GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSL-172 TÜRK MUTFAK TARİHİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Lisans


Türkçe


Türk beslenme kültüründen yola çıkarak, Türk kültüründe mutfak ve önemini anlatmak.


Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Buket KALAYCI


1 Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar.
2 Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder.
3 Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir.
4 . Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır.
5 Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar.
6 Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir.

Birinci Öğretim


yok


yok


Türk Mutfak kültürünün gelişimi, tarihsel sınırları içerisinde belirli özellikleri, mutfaklar arasında etkileşim ve Osmanlı mutfağında değişim.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin kaynakları, içeriği ve temel kavramları
2 Dünya mutfak kültürleri ve Türk mutfağının geçmişini araştırmak.
3 İç Asya´daki göçer Türk mutfağı
4 Yerleşik hayata geçiş, İslamlaşma ve Değişim
5 Göçler ve İran-Arap kültür havzalarıyla etkileşim
6 Selçuklular’da beslenme alışkanlıkları
7 Memluklular’da beslenme alışkanlıkları
8 Türkiye Selçuklularında ve 14. Yüzyıl Anadolu´sunda yeme içme kültürü
9 15. Yüzyılda Osmanlı Mutfağı
10 Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl I
11 Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl II
12 Coğrafi Keşiflerle Değişen Türk mutfağı
13 Osmanlı Mutfağında Değişim: 19.Yüzyıl I
14 Osmanlı Mutfağında Değişim: 19.Yüzyıl II

1. David Inglis vd. (Editörler), Food: Critical Concepts in the Social Sciences, I-V, New York 2008. 2. Andrew Dalby, Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, Londra 2003; Victor Hehn, Cultivated Plantsand Domestic Animals in Their Migration from Asia to Europe, Swan Sonnenschein & Co., Londra 1891. 3. Hüseyin Salman, "XIII – XV Asırlar Arasında Orta Asya´da Yetişen Meyveler ve Ekonomik Değerleri", MeyveKitabı, İstanbul 2006. 4. Edward H. Schafer, The Golden Peaches of Samarkand, A Study of T´ang Exotics,Berkley, Los Angeles, London 1985 5. Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 2004. 6. Ayşe Baysal, Beslenme Kültürümüz. Ankara: TTK Yayınları, 2002. 7. Mary Işın, Priscilla, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 2014. 8. Jack Goody,Yemek, Mutfak, Sınıf. çev. Müge Günay Güran. İstanbul: Pinhan Yayıncılık,2013. 9. Deniz Gürsoy, Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. İstanbul: Oğlak Yayınları, 2016. 10. Nevin Halıcı, Türk Mutfağının Evreleri. İstanbul: Oğlak Yayınları, 2009.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 3 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 5 1 5
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Okuma 14 1 14
Quiz için Bireysel Çalışma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 62

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek