GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MBG747 ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ Seçmeli Ders Grubu 3 5 2,00

Lisans


Türkçe


Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente gıda ve içecekler, gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.


İlgili Öğretim Üyesi


1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemini öğrenir.
2 Mikroorganizmaların fizyolojisini öğrenir.
3 Endüstriyel mikroorganizmaları öğrenir.
4 Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini öğrenir.
5 Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri öğrenir.
6 Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini öğrenir.

Birinci Öğretim


yok


yok


Endüstriyel mikroorganizmalar tarafından üretilen primer ve sekonder metabolitler, antibiyotikler, vitaminler ve aminoasitler, steroidler, enzimler, alkollü içkiler (şarap, bira), damıtık alkollü içecekler, etanol, sirke, sitrik asit ve diğer organik bileşikler, endüstriyel mantarlar ve mayalar hakkında genel bilgi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders işleniş tanım ve uygulama imkanlarının anlatılması Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
2 Mikrobiyal Fizyoloji Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
3 Endüstriyel Mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
4 Fermentasyon Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
5 Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermantasyon Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
6 Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
7 Fermente Gıda ve Fermente İçecekler Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
8 Gıda Katkı Maddeleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
9 Mikrobiyal Enzimler Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
10 Sağlıkla İlgili Ürünler Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
11 Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
12 Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
13 Mikroorganizmaların çevresel Rolleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
14 Genel Tekrar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok

1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001) 2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd. 3- Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi 4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press. 5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Quiz 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 1 1
Gösterme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Okuma 7 1 7
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5 3
ÖÇ 2 5 3
ÖÇ 3 5 3
ÖÇ 4 5 3 4
ÖÇ 5 5 3 4 5
ÖÇ 6 5 5 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek