Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MBG747 | ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente gıda ve içecekler, gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İlgili Öğretim Üyesi
1 | Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemini öğrenir. |
2 | Mikroorganizmaların fizyolojisini öğrenir. |
3 | Endüstriyel mikroorganizmaları öğrenir. |
4 | Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini öğrenir. |
5 | Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri öğrenir. |
6 | Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini öğrenir. |
Birinci Öğretim
yok
yok
Endüstriyel mikroorganizmalar tarafından üretilen primer ve sekonder metabolitler, antibiyotikler, vitaminler ve aminoasitler, steroidler, enzimler, alkollü içkiler (şarap, bira), damıtık alkollü içecekler, etanol, sirke, sitrik asit ve diğer organik bileşikler, endüstriyel mantarlar ve mayalar hakkında genel bilgi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ders işleniş tanım ve uygulama imkanlarının anlatılması | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
2 | Mikrobiyal Fizyoloji | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
3 | Endüstriyel Mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
4 | Fermentasyon | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
5 | Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermantasyon | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
6 | Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
7 | Fermente Gıda ve Fermente İçecekler | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
8 | Gıda Katkı Maddeleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
9 | Mikrobiyal Enzimler | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
10 | Sağlıkla İlgili Ürünler | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
11 | Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
12 | Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
13 | Mikroorganizmaların çevresel Rolleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
14 | Genel Tekrar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001) 2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd. 3- Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi 4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press. 5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Quiz | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Gösterme | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Okuma | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 |