Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MBG723 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir.
ilgili öğretim üyesi
1 | Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. |
2 | Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. |
3 | Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir. |
4 | Gıda patojenlerini ve gıda kaynaklı besin zehirlenmelerini açıklar. |
5 | Gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik eden ve engelleyen koşullar belirlenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler • Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar • Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar • Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmalar ve gıda | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
2 | Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
3 | Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
4 | Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
5 | Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
6 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
7 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
8 | Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
9 | Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
10 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
11 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
12 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
13 | Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
14 | Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri | Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım | yok |
-Gıda Mikrobiyolojisi, Prof.Dr. Osman Erkmen, Eflatun Yayınevi, Ankara 2010. -Gıda Mikrobiyolojisi, Prof. Dr. Ünlütürk ve Prof. Dr. Turantaş, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2003.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Quiz | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 42 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 4 | 5 |