GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MBG723 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir.


ilgili öğretim üyesi


1 Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir.
2 Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
3 Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri laboratuvar ortamında pratik olarak da deneyimleyecektir.
4 Gıda patojenlerini ve gıda kaynaklı besin zehirlenmelerini açıklar.
5 Gıdalarda mikroorganizma gelişimini teşvik eden ve engelleyen koşullar belirlenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler • Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar • Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar • Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikroorganizmalar ve gıda Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
2 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
3 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
4 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
5 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
6 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
7 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
8 Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
9 Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
10 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
11 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
12 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
13 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok
14 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım yok

-Gıda Mikrobiyolojisi, Prof.Dr. Osman Erkmen, Eflatun Yayınevi, Ankara 2010. -Gıda Mikrobiyolojisi, Prof. Dr. Ünlütürk ve Prof. Dr. Turantaş, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2003.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Quiz 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 16 1 16
Toplam İş Yükü (saat) 42

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 4 3 4 4
ÖÇ 3 4 3 5
ÖÇ 4 4 4 4
ÖÇ 5 3 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek