GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GK019S TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI Seçmeli Ders Grubu 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Teknoloji Bağımlılığı dersinin amacı: öğrencilere teknoloji bağımlılığının yol açabileceği riskleri tanıtmak; öğrencileri akıllı telefon ve internet gibi bağımlılık yaratan teknolojilerin biyolojik, kişisel ve toplumsal düzeyde yaratabileceği etkiler hakkında bilgilendirmek ve öğrencilerin teknoloji bağımlılığı karşısında önleyici mekanizmalar ve baş etme yolları hakkında farkındalık kazanmasını sağlamaktır.


Bölüm öğretim üyeleri.


1 Öğrenci, bağımlılık ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili kuramlara ve kavramlara hakim olur.
2 Öğrenci, teknoloji bağımlılığının alt türleri olan akıllı telefon bağımlılığı, internet bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı gibi alt türleri tanır ve aralarındaki benzerlik ve farklılıkları bilir.
3 Öğrenci, akıllı telefon ve internet gibi bağımlılık yapıcı teknolojilerin biyolojik, kişisel ve toplumsal hayat üzerinde yaptığı etkileri anlama ve analiz etme yeteneğine erişir.
4 Öğrenci, teknoloji bağımlılığına karşı alınabilecek çeşitli önleyici mekanizmalar ve baş etme yolları hakkında farkındalık kazanır.
5 Öğrenci, dijital mahremiyet ve siber güvenlik kavramlarının teknoloji bağımlılığı karşısındaki önemini kavrar.

Birinci Öğretim


Yoktur.


Yoktur.


Bağımlılık Kavramının Tartışılması; Bağımlılık Türleri ve İlgili Kuramlar; Akıllı Telefon Bağımlılığı-İnternet Bağımlılığı; Bağımlılığın Toplum Hayatına ve Bireyin Hayatına Etkisi; Teknoloji Bağımlılığı ve Gündelik Yaşam-Yaşam Kalitesi İlişkisi; Teknoloji Bağımlılığı, Gençlik ve Aile; Teknoloji-İnternet Bağımlılığının Etki ve Sonuçları; Teknoloji Bağımlılığını Önleyici Mekanizmalar ve Baş Etme Yollarının Neler Olduğu; Dijital Mahremiyet ve Siber Güvenlik


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bilişim çağı, dijitalleşme ve teknoloji. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
2 Teknolojiye farklı bakışlar Teknolojik belirlenimcilik yaklaşımları. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
3 Makinelerin doğuşu ve yükselişi: teknolojiye dair sorgulamalar. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
4 Teknoloji ve sanal ağ birlikteliği Dijital yerliler ve göçmenler. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
5 Sanal dünyada birey ve siber psikoloji. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
6 Dijital hastalık belirtileri (siber-stalk, dijital amnezi, phubbing vb.) Teknoloji ve sosyal değişim. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
7 Dijital hastalık belirtileri (siber-stalk, dijital amnezi, phubbing vb.) Teknoloji ve sosyal değişim. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
8 Bağımlılık kavramı ve teknoloji bağımlılığı. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
9 Teknoloji bağımlılığına yönelik tartışmalar Siber uzaydaki problemler, teknolojik zehirlenme. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
10 Sosyal medya bağımlılığı. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
11 Teknoloji bağımlılığı ve gençlik Dijital oyun bağımlılığı. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
12 Teknoloji bağımlılığının romantik ilişkilerde ve ailede etkileri. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
13 Dijital şiddet, sanal zorbalık ve siber güvenlik. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.
14 Pandemi döneminde teknoloji bağımlılığı. Anlatım, Soru Yanıt; Tartışma, Beyin Fırtınası, Problem Temelli Öğrenme İlgili kaynakların okunması.

Young, K. S., & Abreu, C. N. (2011). Internet addiction: a handbook and guide to evaluation and treatment. New Jersey: John Wiley & Sons. Akkaş, İ. (2019). Teknoloji Bağımlılığı. Konya: Eğitim Yayınevi. Cengiz, Ş., Günüç, S. (2020). Teknoloji Bağımlılıkları. Ankara: Nobel Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 3 1 3
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 1 14
Beyin Fırtınası 14 1 14
Bireysel Çalışma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 2 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 84

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek