GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SCD001 SCADA SİSTEMLER Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Endüstriyel otomasyon alanında, bilgisayarlı veri toplama, kayıt ve kontrol sisteminin prensiplerini kavrayabilme, böyle bir sistemi tasarlayabilme, güncel bir Veri toplama ve Kontrol yazılımını (SCADA) kullanabilmedir.


Öğr. Gör. Hasan UZEL


1 Bilgisayarlı veri toplama ve kontrol sistemlerini tanıma, programlama ve çalıştırma becerisini kazanabileceklerdir.
2 Bilgisayarlı veri toplama ve kontrol sistemleri için gerekli paket programlardan birini kullanabileceklerdir
3 Sahadan gelen sinyalleri sabit disklerde kayıt altına alır.(Data Login) Verileri kullanarak saatlik, günlük ve haftalık raporlar oluşturabileceklerdir.
4 Sahadan gelen verilere göre alarm oluşturabileceklerdir.
5 Yazılımın port ayarlarını yapar ve PLC üzerindeki adreslerle haberleştirebileceklerdir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


SCADA Programlarının Kurulumu, SCADA Programı İle Kontrol Cihazı Bağlantısı SCADA Arayüz Tasarımı, OPC SERVER Kullanımı, Veri tabanına Kayıt konularını kapsar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bilgisayarlı Veri toplama ve kontrol için gerekli temel yazılım ve donanım ve SCADA Programlarının Kurulumu SCADA programının kurulumunu yapar.
2 SCADA Programı İle Kontrol Cihazı Bağlantısı ve SCADA Arayüz Tasarımını gerçekleştirir. SCADA Programı İle Kontrol Cihazı Bağlantısı yapar ve SCADA Arayüz Tasarımı uygulaması yapar.
3 OPC SERVER Kullanımı OPC SERVER Kullanımı yapar. PLC, sensör, aktüatör gibi aygıtların birinin SCADA sistemleriyle olan iletişimini kurar.
4 TAG LOGGING uygulaması kullanımı TAG LOGGING uygulaması ile Arşiv tagları oluşturur.
5 ALARM HANDLİNG modülü kullanımı ALARM HANDLİNG (Alarm işleme) modülü ile Önceden belirlenen tag değerleri aşıldığında veya değiştiğinde uyarı mesajları oluşturur.
6 Sahadan veri alınması ve alınan verilerin veritabanına kaydedilmesi Sahadan veri alınması ve alınan verilerin veritabanına kaydedilmesi işlemlerini uygular.
7 Görsel Programlama Programının hazırlanması ve Görsel Programın Nesnelerinin tanıtılması Görsel Programlama Programını hazırlar ve Nesnelerini tanır.
8 Görsel Programlama Programının hazırlanması ve Görsel Programın Nesnelerinin tanıtılması Görsel Programlama Programını hazırlar ve Nesnelerini tanır.
9 Görsel Programlama Nesnelerinin hazırlanması ve Görsel Programlama Nesneleri uygulaması Görsel Programlama Nesnelerini hazırlar ve Görsel Programlama Nesnelerini uygular.
10 Görsel Programlama İle Veri İzlemek ve Kayıt işlemlerini gerçekleştirmek Görsel Programlama İle Veri İzleme işlemini ve Kayıt işlemlerini yapar.
11 Görsel Programlama Dili İle Cihaz Kontrolünün sağlanması Görsel Programlama Dilini kullanarak Cihaz Kontrolünü yapar.
12 Görsel Programlama İle Bilgisayar Portlarının ayarlarının yapılması ve PLC üzerindeki adreslerle haberleşmesi Görsel Programlama İle port ayarlarını yapar ve PLC üzerindeki adreslerle haberleşmesini yapar.
13 PLC’de tanımlanan PID döngülerinin P, I ve D değerlerini değiştirilmesi SCADA İle PLC’de tanımlanan PID döngülerinin P,I ve D değerlerini değiştirir.
14 SCADA programının PLC ile iletişiminin kurulması ve Projelerin uygulanması Farklı seviyelerde kullanıcı tanımlar ve şifreler verir. Kullandığı SCADA programının PLC ile iletişimini sağlar ve projelerini uygular.
15 Final sınavı

Bryan, A., L., Bryan, A., E., Programmable Controllers, 1998, Industrial Text Co., Atlanta- Chicago. MEGEP SCADA için yazılmış ders notları. (1. SCADA ile Veri Tabanı 2. SCADA Sistemlerine Giriş 3. SCADA Sistemlerini Kullanma) TEOS SCADA’nın ders notları İnternet bilgi kaynakları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 8 2 16
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 4 5 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 7 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 5 4 5 5 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 5 4 5 5 4 4
ÖÇ 3 4 4 5 4 5 5 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 4 5 5 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 5 4 5 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek