GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ELK122 ASENKRON VE SENKRON MAKİNALAR Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Her türlü asenkron ve senkron elektrik makinalarının tanınması, uçlarının bulunması, devreye bağlanması ve çalıştırılması işlemlerine ait yeterliklerin kazandırılması sağlanır.


Öğr. Gör. Hasan UZEL


1 Bir fazlı asenkron motorları çalıştırır.
2 Üç fazlı asenkron motorları çalıştırır.
3 Senkron generatörleri (alternatörler) çalıştırır.
4 Senkron motorları çalıştırır.
5 Senkron ve Asenkron makimaların bakımı yapar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Asenkron makinelerinin yapısı, stator, rotor, hava aralığı, Kaçak akılar, kayma, devir sayısı, momentin kaymaya bağlı hesaplanması, Asenkron motorun boş çalışma deneyi, kaymanın ölçülmesi, Asenkron Makinanın eşdeğer devreleri ve parametreleri fazör diyagramları, Sargı dirençlerinin ölçülmesi, Rotorun yapısına göre asenkron motorun işleme karakteristikleri, asenkron makinede verim, Asenkron motorun kısa devre çalışması, Asenkron motorun yüklü çalıştırılma deneylerinin yapılması, Asenkron generatörün çalışması, Senkron makineler, yapısı, rotor, stator, hava aralığı, kutup sayısı, Senkron makineler, Senkron alternatör, Senkron makinanın kutup sayısı, senkron devir sayısı, alternatörlerin paralel çalıştırılması, Çalışma ilkeleri, senkron motorların kompanzatör olarak kullanılması. Senkron empedans metoduyla regülasyonun hesaplanması,


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Üç fazlı asenkron motorların yapısı, özellikleri ve çalışma prensibi Asenkron Motorların yapısını ve parçalarını tanır.
2 Asenkron motorlarda stator ve rotorda indüklenen EMK Asenkron motorlarda stator ve rotorda indüklenen EMK'in hesabını yapar.
3 Üç fazlı asenkron motorların eşdeğer devreleri Üç fazlı asenkron motorların tek faz ve üç faz eşdeğer devrelerini elde eder.
4 Üç fazlı asenkron motorlarda moment ve verim hesabı Asenkron motorların kurulumunu yaparak çalıştırır ve hesaplamalarla elde edilen sonuçlar ile deneysel sonuçları kıyaslar.
5 Üç fazlı asenkron motorlarda boşta çalışma, kısa devre deneyi ve yükte çalışması Asenkron motorların kurulumunu yaparak boşta ve yükte çalışmasını inceler. kısa devre deneyini yapar.
6 Üç fazlı asenkron motorlarda yol verme, hız kontrolü ve frenleme Asenkron motorların kurulumunu yaparak yol verme, hız kontrolü ve frenleme yöntemlerini uygular.
7 Bir fazlı asenkron motorlar, Yardımcı sargılı ve Yardımcı Kutuplu (Gölge Kutuplu) motorlar Bir fazlı Asenkron motorların çeşitleri ve yapılarını inceler.
8 Bir fazlı asenkron motorlar, Yardımcı sargılı ve Yardımcı Kutuplu (Gölge Kutuplu) motorlar Bir fazlı Asenkron motorların çeşitleri ve yapılarını inceler.
9 Senkron generatörlerin ve senkron motorların yapısı, özellikleri, çalışma yöntemleri ve ilkeleri Senkron generatörün ve senkron motorun yapısını inceler ve parçalarını tanır.
10 Senkron generatörlerde omik, endüktif ve kapasitif yükler için fazör diyagramı Senkron Generatörlerin omik, endüktif ve kapasitif yükler için fazör diyagramı oluşturmasını yapar.
11 Senkron generatörlerin paralel bağlanması Senkron generatör Kurulumunu Yaparak çalıştırır. Ayrıca senkron generatörleri paralel bağlayarak çalıştırır.
12 Senkron motorlara yol verme Senkron motor Kurulumunu Yaparak motora yol verme yöntemlerini inceler.
13 Senkron motorların endüktif, kapasitif ve omik çalışması halinde fazör diyagramı Senkron motorların endüktif, kapasitif ve omik çalışması halinde fazör diyagramını oluşturur.
14 Senkron makinanın yüklenmesi (Aktif ve reaktif güç ayarı) Senkron makinenin Kurulumunu Yaparak yüklenmesine göre aktif ve reaktif güçlerini inceler.

Asenkron Motorlar (Prof. Dr. İlhami ÇOLAK) Walter N. Alerich Elektrik Motorlarının Kontrolü 1988 Yüksek Öğretim matbaası 1993 Ankara Prof. Dr. Boduroğlu T. Elektrik Makinaları Dersleri Cilt II Kısım II Altunsaçlı A.- Alacacı M. Elektrik Makinaları 2 Asenkron ve Senkron Makinalar 2003 Color Ofset - İskenderun Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 4 2 8
Bireysel Çalışma 4 2 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Ev Ödevi 4 2 8
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 4 4 4 5 4 3 5 5
ÖÇ 2 4 4 5 4 4 3 5 5
ÖÇ 3 4 4 4 5 4 3 5 5
ÖÇ 4 4 4 5 4 4 3 5 5
ÖÇ 5 5 4 5 4 3 3 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek