GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADL111 KLAVYE KULLANIMI I Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Klavyede 10 parmak yazma alışkanlığı kazandırarak, meslek hayatında kullanacakları sistemi kavramayı sağlamaktır.


Öğr. Gör. İhsan ÜSTÜNTAŞ


1 Öğrenci, F klavye üzerinde parmak yerleşimlerini öğrenir ve temel yazma becerilerini kazanır.
2 Öğrenci, düzenli egzersizlerle yazma hızını ve doğruluğunu artırır.
3 Öğrenci, klavye kullanırken ergonomi ve sağlıklı çalışma koşullarına dikkat etmeyi öğrenir.
4 Öğrenci, ekrana bakmadan yazabilme yeteneği geliştirir.
5 Öğrenci, klavyeyi hızlı ve etkili şekilde kullanarak metin yazma ve düzenleme yeteneği kazanır.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders teorik anlatımların yanı sıra özellikle pratiğe yöneliktir. Derste Türk klavyesinin öğretilmesi ile ilgili sistem çalışmaları yapıldıktan sonra, öğrencinin hatasız ve seri yazması sağlanmaktadır. Belli ölçütler dahilinde öğrencilere uygulama yaptırılmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı ve işleyişin açıklanması, klavyenin tanıtımı. Klavye ile temel tanışma egzersizleri. Parmak yerleşimlerinin öğrenilmesi. Anlatım, Gösterim, Tartışma Klavye türleri ve parmak yerleşimi hakkında kısa bir araştırma yapınız.
2 Bilgisayar ile klavye arasındaki ilişki, Türk klavyesine giriş. F klavyenin dizilimi hakkında çalışma ve klavye düzenine alışma egzersizleri. Gösterim, Uygulamalı Alıştırma, Soru-Cevap F klavye tuş dizilimini inceleyiniz.
3 Klayvede parmakların işleyişi. Temel parmak yerleşim ve hareket egzersizleri. Her parmağın sorumlu olduğu tuşlar üzerinde alıştırma yapılması. Gösterim, Uygulamalı Alıştırma, Geribildirim Parmakların klavye üzerindeki yerleşimini araştırınız ve hafızaya alınız.
4 (a,k,ü,t,e,m) harflerinin yazımı ve uygulaması. Belirtilen harflerle ilgili metin yazım egzersizleri ve hız çalışmaları. Uygulamalı Alıştırma, Tekrar, Geri Bildirim Bu harflerin bulunduğu örnek metinler hazırlayınız.
5 (i,l,u,y,ş) harflerinin yazımı ve uygulaması. Yeni harflerle metin yazımı ve hız artırma çalışmaları. Uygulamalı Alıştırma, Grup Çalışması Çeşitli kelimeler ve cümleler hazırlayarak yazım hızınızı artırmaya çalışınız.
6 (ı,r,ğ,n,) harflerinin yazımı ve uygulaması. Harf kombinasyonları ile yazım egzersizleri ve hız testi. Uygulamalı Alıştırma, Tekrar, Geri Bildirim Yazma hızınızı ölçmek için kısa paragraflar yazınız.
7 (g,h,f,p) harflerinin yazımı ve uygulaması. Karmaşık harf kombinasyonları ile alıştırmalar. Uygulamalı Alıştırma, Tekrar, Gözlem Bu harfleri içeren metinler hazırlayınız.
8 (o,d,c,s) harflerinin yazımı ve uygulaması. Bu harflerle ilgili pratik yazım egzersizleri. Uygulamalı Alıştırma, Gözlem, Geribildirim Bu harflerle kısa metinler oluşturunuz.
9 (g,h,v,b) harflerinin yazımı ve uygulaması. Yazım hızını artırmaya yönelik egzersizler. Uygulamalı Alıştırma, Grup Çalışması Yazım hızınızı geliştirmek için cümleler hazırlayınız.
10 (f,p) harflerinin yazımı ve uygulaması. Farklı kelime kombinasyonları ile hız testi. Uygulamalı Alıştırma, Tekrar, Geri Bildirim Bu harfleri içeren metinler hazırlayınız ve yazınız.
11 (j,ö) harflerinin yazımı ve uygulaması. Belirtilen harflerle cümle oluşturma egzersizleri. Uygulamalı Alıştırma, Tekrar Bu harflerle ilgili egzersiz metinleri hazırlayınız.
12 Shift Tuşunun kullanımı Büyük harf yazımı ve özel karakter kullanımı. Gösterim, Uygulamalı Alıştırma Shift tuşunun işlevlerini öğreniniz ve test ediniz.
13 Nokta (.) ve Virgül (,) tuşunun yazımı ve uygulaması. Metin içinde noktalama işaretlerinin doğru kullanımı. Gösterim, Uygulamalı Alıştırma Noktalama işaretleri ile ilgili kısa metinler yazınız.
14 İki Nokta (:) ve Noktalı Virgül (;) tuşunun yazımı ve uygulaması. Noktalama işaretlerinin metinlerde kullanımı ve yazım hızının test edilmesi. Uygulamalı Alıştırma, Geri Bildirim Noktalama işaretlerini doğru kullanarak örnek cümleler oluşturunuz.

https://turkegitim.net https://www.m5bilisim.com https://klavyeanaliz.org



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Uygulama/Pratik 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 9 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 1 6
Toplam İş Yükü (saat) 102

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek