GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
HİS404 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Hijyen ve Sanitasyon kurallarının kavranması, gerekliliği ve uygulanması


Öğretim Elemanları


1 Mikroorganizma farklılıklarını bilir
2 Gıda zehirlenmesine sebep olan durumları anlatır
3 Mutfakta temizlik ve dezenfeksiyon yapabilir
4 Gıda tesislerinde zararlı mücadelesi yapabilir
5 Personel hijyeni kurallarını uygular

Birinci Öğretim


Öğrencinin bu dersi alabilmesi için ön koşulu olan bir ders almasına gerek yoktur.


YOK


Hijyen ve sanitasyonun önemini, sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi, çeşitli gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamalarını, dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemlerini, su hijyenini, personel hijyenini, işletmelerin hijyenini, sanitasyon işlemlerinin yönetimini kapsar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler
2 Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları
3 Gıda işletmelerinde altyapı nasıl olmalıdır?
4 Gıda zehirlenmesi nedir? Nasıl oluşur? Gıda zehirlenmesi tipleri nelerdir?
5 Gıda zehirlenmesinden korunma yolları nelerdir?
6 Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır?
7 Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır?
8 Ara Sınav
9 Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır?
10 Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır?
11 Zararlılarla mücadele neden yapılır? Yapılmazsa gıda sektöründe ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir?
12 Zararlılarla mücadele yöntemleri.
13 Zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasallar, bunların sağlık açısından tehlikeleri, İlaçlama için Sağlık Bakanlığı açısından mevzuat
14 Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması gereken özellikler Kişisel temizlik, el yıkama
15 Final sınavı

Kayaardı, S. (2015). Gıda hijyeni ve sanitasyon. Sidas Medya.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 4 50
Ev Ödevi 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 4 1 4
Final Sınavı 1 3 3
Tartışma 7 1 7
Soru-Yanıt 7 1 7
Gösterme 13 1 13
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 13 1 13
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 3
ÖÇ 2 3 3
ÖÇ 3 3 3 2
ÖÇ 4
ÖÇ 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek