Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LBS718 | BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilere, süt ve et sığırcılığının temel esaslarını, teorik ve pratiklerini anlatmak, onların, mezun olduklarında sığırcılık işletmelerini yönetebilir ve işletmelerin geleceğini şekillendirebilir bilgi donanımına sahip olmalarını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Tuğrul ATALAY
1 | Zootekni alanında genetik, ıslah, biyoteknolojik, yetiştirme, besleme, muhafaza, koruyucu hayvan sağlığı, sürü sevk ve idaresi konularında ekonomik anlamda üretim için gerekli olan teorik ve pratik bilgilere sahip olur. |
2 | Zootekni alanında elde ettiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilir, sorunların çözümünde bireysel ve disiplinler arası çalışmaları planlar. |
3 | Hayvansal üretim alanında proje tasarlama ve işletme yönetim becerisine sahip olabilir, işletme üretim yapısına uygun düzenlemeler yapar. |
4 | Hayvansal üretimde sorunları tespit edebilir ve elde ettiği verileri analiz ederek değerlendirir. |
5 | Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği alanında hukuksal farkındalık ve bilinç, girişimcilik ve yenilikçilik yeteneği kazanır. |
6 | Hayvancılıkla ilgili gelişmeleri izleyebilir, meslektaşları ve toplumun farklı kesimleriyle iletişim kurabilir ve hayat boyu öğrenme becerisini geliştirir. |
7 | Zootekni alanı ile ilgili terminolojiye ait konularda yabancı dil kullanma becerisi ile bilişim teknolojilerinden yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir. |
8 | Zootekni alanı ile ilgili mevzuatı öğrenebilir, hayvan hakları başta olmak üzere etik kuralları uygular. |
Birinci Öğretim
-
-
Büyükbaş hayvancılıkla ilgili ülkemizdeki ve dünyadaki durum, Üretim sistemleri, üreme ve süt üretiminin temel konuları, ıslah ve kayıt tutma, yetiştirme pratikleri ve sürü sağlığı ile ilgili konular.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Sığır yetiştiriciliğinin önemi | ||
2 | Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli sığır ırkları, Sığırcılık işletmeleri | ||
3 | Sığırlarda meme dokusunun gelişimi, Memenin anatomi ve fizyolojisi | ||
4 | Sütün oluşum mekanizması ve laktasyon | ||
5 | Süt verim miktarını ve kompozisyonunu etkileyen faktörler | ||
6 | Sığırlarda üreme | ||
7 | Sığırlarda üreme etkinliği | ||
8 | Sığırcılıkta kayıt tutma ve değerlendirme | ||
9 | Buzağı ve düve yetiştirme | ||
10 | Sağım ve sağım kuralları, Yüksek kaliteli süt üretimi | ||
11 | Sığırlarda sağlık koruma | ||
12 | Barınaklar ve sağım sistemleri | ||
13 | Et sığırı yetiştiriciliği | ||
14 | Sığırlardan et üretim teknikleri |
PDF Sunum Kitap PDF Ek Kaynak Video
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Uygulama Sınavı | 8 | 1 | 8 |
Tartışma | 5 | 1 | 5 |
Alan Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 99 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 8 | 4 |