Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BKY002 | BİYOKİMYA | Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Biyokimyanın tanımı, enerji üretimi ve canlılık, protein kimyası, enzimlerin yapısı ve etki mekanizması, enzimlerin sınıflandırılması, enzim kinetikleri, vitaminler, karbonhidrat kimyası, karbonhidrat metabolizması, oksidatif fosforilasyon, lipid kimyası, lipid metabolizması, nükleotitler, proteinlerin sentez ve regülasyonu, hormonlar, asit baz dengesi, minerallerin işlevi ve etki mekanizmasını öğrenmektir.
Öğr. Gör. Muhittin USLU
1 | Canlılarda gerçekleşen metabolik olayları kavrayabilir. |
2 | Karbonhidratların sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir. |
3 | Lipitlerin sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir. |
4 | Proteinlerin ve enzimlerin sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir. |
5 | Mineral maddeler, vitaminler ve hormonların sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir. |
Birinci Öğretim
-
-
Canlıların, yapısal ve işlevsel temel özelliklerini tanır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Biyokimyaya giriş, Hücreler, Biyomoleküller | ||
2 | Aminoasitlerin yapıları, Aminoasitlerin asit baz özellikleri, Handerson hasselbach denkleminin diğer uygulamaları | ||
3 | Proteinlerin primer yapısı ve peptid bağı proteinlerin sekonder, tersiyer, quarterner yapısı, Basit ve Bileşik yapılı proteinler, Protein denatürasyonu ve katlanması | ||
4 | Proteinlerin sindirimi, Amino asitlerin emilimi ve metabolizması | ||
5 | Karbonhidratlar, Monosakkaritlerin adlandırılması, Glikozidik Bağ, Disakkaritler, - Polisakkaritler | ||
6 | Enzimler, Enzimlerin sınıflandırılması, Koenzimler, Enzimlerin özellikleri, Enzim hızını etkileyen faktörler, Enzim kinetiği, Michaelis-Menten denklemi | ||
7 | Suda çözünen vitaminler | ||
8 | Yağda çözünen vitaminler | ||
9 | Diyetteki lipidlerin sindirimi, emilimi, sekresyonu ve kullanımı, Yağ asitlerinin yapısı, Yağ Asitlerinin sentezi, oksidasyonu ve triaçilgliserol sentezi | ||
10 | Fosfolipidlerin yapısı, Kolesterol yapısı, Kolesterol sentezi ve Steroid Yapılı Moleküller | ||
11 | Nükleotid yapısı, DNA ve RNA yapısı ve farkları, Replikasyon | ||
12 | Vitaminler | ||
13 | Elementler | ||
14 | Hormonlar |
Lippincott’s Illustrated reviews Biyokimya, Nobel Tıp Kitabevleri, 1997. Harper Biyokimya, Nobel Tıp Kitabevleri, 2004
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 2 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 10 | 2 | 20 |
Final Sınavı | 10 | 3 | 30 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 102 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 |