Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ORU126 | ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Türkiye’deki gıda, tıp, eczacılık başta olmak üzere kimya, boya, kozmetik gibi değişik sanayi alanlarında kullanılan bazı odun dışı orman ürünlerini öğrenmek
Öğr. Gör. Dr. İbrahim KILIÇ
1 | ODOÜ’ni sıralar , ODOÜ’nin üretim ve depolama tekniklerini açıklar. |
2 | Ülkemizde doğal yayılışı olan önemli ODOÜ’lerin toplama şekli ve zamanını ve kullanım yerlerini özetler. |
3 | Ağaç kabuğu, yapısı ve özellikleri, elde edilen ürünler, kullanım yerlerini özetler. |
4 | Reçine üretim tekniğini açıklar. |
5 | Ülkemizin uçucu yağ ve alkoloid, glikozit taşıyan taşıyan önemli bitkilerini sıralar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Odun dışı orman ürünlerinin tanımı, sağlık ve ekonomik bakımdan önemi, Dünya’da ve Türkiye’de odun dışı orman ürünleri üretim miktarı ve değerlendirilmesi, Bölgelerimize göre odun dışı orman ürünleri ve yayılışları, Envanteri yapılan/yapılmayan ürünler ve odun dışı orman ürünleri, Odun dışı orman ürünlerinin üretim ve depolama teknikleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Odun dışı orman ürünlerinin tanımı, sağlık ve ekonomik bakımdan önemi | |||
2 | Dünya’da ve Türkiye’de odun dışı orman ürünleri üretim miktarı ve değerlendirilmesi | |||
3 | Bölgelerimize göre odun dışı orman ürünleri ve yayılışları, Envanteri yapılan/yapılmayan ürünler ve odun dışı orman ürünleri | |||
4 | Odun dışı orman ürünlerinin üretim ve depolama teknikleri | Odun dışı orman ürünlerinin üretim ve depolama teknikleri | ||
5 | Reçine üretimi: reçine verimine tesir eden faktörler, reçinenin özellikleri, kullanım yerleri, ekonomik önemi, üretim yöntemleri, üretimde kullanılan araç ve gereçler, reçine standardı, üretim ve ithalat-ihracat durumu | |||
6 | Ağaç kabuğu, yapısı ve özellikleri, elde edilen ürünler, kullanım yerleri | |||
7 | Ceratonia siliqua, Tilia sp., Pinus pinea, sığla yağı, palamut kadehi (tırnağı ve özü) | |||
8 | Mazı, çam fıstığı, Diğer orman yan ürünleri ve üretim teknikleri, kullanım yerleri | |||
9 | Mazı, çam fıstığı, Diğer orman yan ürünleri standartları, üretim ve ithalat - ihracaat durumları | |||
10 | Rosa sp., Cotinus sp., Rhus sp., Viburnum sp. | |||
11 | Vitex sp., Myrtus sp., Glycyrrhiza sp., Salvia sp., Origanum, sp. | |||
12 | Lavandula sp., Thymus sp., Thymbra sp. | |||
13 | Melisa sp., Rosmarinus sp., Mentha sp., Atropa sp., Foeniculum sp. | |||
14 | Günübirlik arazi-alan çalışması | Günübirlik arazi-alan çalışması |
1-Fakir, H., Korkmaz, H., Güller, B. 2009: Batı Akdeniz Bölgesi’nin Odun Dışı Orman Ürünleri Veren Odunsu ve Otsu Bitkileri ve Değerlendirilmesi TÜBİTAK-TOVAG-104O314, 173 s. 2-Baydar, H., 2005:Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, S.D.Ü. Ziraat Fakültesi, SDÜ Yayın No:51, Isparta, 216s. 3-Hafızoğlu, H. 1984 : Türk çam yağının özellikleri, K.Ü. Orman Fak. Dergisi, Cilt:7, Sayı: l 90-106.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 4 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 100 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 |