GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ORU125 AĞAÇLANDIRMA VE FİDANLIK TEKNİĞİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Tohum ve fidan kaynakları, fidanlıkların kuruluşu, fidan üretimi konusunda temel bilgileri vermek. Çeşitli amaçlarla yapılan ağaçlandırma faaliyetlerini planlama ve uygulama tekniklerini öğrenmek.


Öğr. Gör. Aşkın Nur ÇETİN


1 Ağaçlandırma faaliyetlerini planlar, ekim-dikim yöntemlerini açıklar ve uygun yöntem seçimini yapabilir.
2 Yetişme ortamlarına uygun arazi hazırlığı ve toprak işleme yöntemlerini açıklar ve yürütebilir.
3 Tohum kaynaklarını ve buralardan tohum toplama tekniklerini, yerli orman ağacı tohumlarının açıklayabilir.
4 Tohum çimlenme engellerini giderme yöntemlerini açıklayabilir.
5 Fidan tiplerini sıralayabilir, ağaçlandırma başarısını tespit edebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel kavramlar, tohum kaynakları, fidanlık yerinin seçimi ve kuruluşu, generatif ve vejetatif yolla fidan üretimi, şaşırtma, fidanlıklarda bakım, fidan tipleri, fidan sökümü, sınıflandırma, ambalajlama ve sevki. Temel kavramlar, Ağaçlandırmanın tarihçesi ve önemi, Ağaçlandırma faaliyetlerinin planlanması, Arazi hazırlığı ve toprak işleme yöntemleri, Ekim ve dikim yoluyla ağaçlandırma, Ağaçlandırmada koruma ve bakım, Özel nitelikle ağaçlandırmalar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ağaçlandırmada genel kavramlar, ağaçlandırmanın ulusal ormancılığımızdaki ve dünyadaki yeri ve önemi Ağaçlandırmada genel kavramlar, ağaçlandırmanın ulusal ormancılığımızdaki ve dünyadaki yeri ve önemi Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Amaçlarına göre ağaçlandırma türleri Amaçlarına göre ağaçlandırma türleri Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
3 Ağaçlandırmanın planlanması ve etüd çalışmaları Ağaçlandırmanın planlanması ve etüd çalışmaları Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
4 Arazi hazırlığı ve toprak işleme Arazi hazırlığı ve toprak işleme Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
5 Ekim yoluyla ağaçlandırmanın genel esasları Ekim yoluyla ağaçlandırmanın genel esasları Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
6 Dikim yoluyla ağaçlandırmanın genel esasları Dikim yoluyla ağaçlandırmanın genel esasları Anlatım yöntemi,Quiz ve değerlendirilmesi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
7 Ağaçlandırmada başarı tespiti Ağaçlandırmada başarı tespiti Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
8 Kozalak veya tohum hasadı Kozalak veya tohum hasadı Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
9 Tohumların saklanması Tohumların saklanması Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
10 Fidanlık tipleri, fidanlık yeri seçimi ve kuruluşu Fidanlık tipleri, fidanlık yeri seçimi ve kuruluşu Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
11 Fidanlıkta ekim: Toprağın ekime hazırlanması ve ekim yastıklarının düzenlenmesi, Ekim tekniği (ekim sıklığı, ekim zamanı ve derinliği vb.) Fidanlıkta ekim: Toprağın ekime hazırlanması ve ekim yastıklarının düzenlenmesi, Ekim tekniği (ekim sıklığı, ekim zamanı ve derinliği vb.) Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
12 Şaşırtma ve kaplı fidan üretimi Fidanlıklarda bakım ve koruma çalışmaları Şaşırtma ve kaplı fidan üretimi Fidanlıklarda bakım ve koruma çalışmaları Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
13 Fidan tipleri Fidan tipleri Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
14 Fidan kalitesi ve standardizasyonu Fidan kalitesi ve standardizasyonu Anlatım yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.

Gezer, A., Yücedağ, C., 2006. Orman Ağaçları Tohumları ve Tohumdan Fidan Yetiştirme Tekniği. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayını, No.56, Isparta. Çetin,A.N., Ağaçlandırma ve Fidanlık Tekniği Ders Notları, Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu,2024.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 1 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 3 3
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Gösterme 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Quiz için Bireysel Çalışma 6 1 6
Toplam İş Yükü (saat) 110

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 4
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek