GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE733 TÜRKİYE'DE ÇAĞDAŞ MİMARLIK Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Korunması gerekli yapı türlerinin yalnızca geleneksel yapılardan oluşmadığını, koruma kültürünün kapsamlı ve geniş bir kavram olduğunu ve bütün mimarlık ürünleri için ortak bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini öğrenir.


Bölüm öğretim elemanları


1 Çağdaş mimarlık ürünlerinde koruma ilkelerini öğrenir.
2 Çağdaş mimarlık ürünlerinin belgelenme yöntemlerini öğrenir.
3 Çağdaş mimarlık ürünlerinin korunma yöntemlerini öğrenir.
4 Mimari elemanların detay çizimlerinin ölçüsel analizini yapar.
5 Rölöve ve restorasyon projelerinin detay çizimleri hakkında bilgi sahip olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu dersin içeriğinde; Cumhuriyet döneminden günümüze korunması gereken çağdaş mimarlık ürünleri ve tarihi yapıların koruma yöntemleri konuları yer almaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 19.Yüzyıl sonları ve 20.Yüzyıl’ın ilk yarısında mimarlık ve yapı kavramı. 19.Yüzyıl sonları ve 20.Yüzyıl’ın ilk yarısında mimarlık ve yapı kavramıyla ilgili föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 19. yüzyıl Sanayi Devrimi sonrasında yaşanan gelişmelere paralel olarak, mimarlık ve planlama dünyasındaki hızlı değişim ve gelişmeler. 19. yüzyıl Sanayi Devrimi sonrasında yaşanan gelişmelere paralel olarak, mimarlık ve planlama dünyasındaki hızlı değişim ve gelişmelerle ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 Arts ve Crafts, Art Nouveau, Art Deco. Arts ve Crafts, Art Nouveau, Art Deco mimarlık akımlarıyla ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Deutsche Werkbund, Fütürizm, Kübizm ve De Stijl, Kübizm ve De Stijl. Deutsche Werkbund, Fütürizm, Kübizm ve De Stijl, Kübizm ve De Stijl mimarlık akımlarıyla ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
5 Konstruktivizm, Alman Ekspresyonizmi ve Bauhaus akımı. Konstruktivizm, Alman Ekspresyonizmi ve Bauhaus mimarlık akımlarıyla ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
6 Modern mimariye eleştirel, uluslararası stil. Modern mimariye sahip yapıların tasarımlarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
7 Avrupa'da ve Dünyada modern mimarinin gelişimi. Avrupa'da ve Dünyada modern mimarinin gelişimine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
8 Avrupa'da ve Dünyada modern mimarinin gelişimi. Avrupa'da ve Dünyada modern mimarinin gelişimine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
9 1920'lerde Türkiye mimarlığı. 1920'lerde Türkiye mimarisine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi mimarlık. Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi mimarisine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Türkiye'de erken Cumhuriyet döneminde ulusal modernizm (1930'lar-1950'ler). Türkiye'de erken Cumhuriyet döneminde ulusal modernizm (1930'lar-1950'ler) mimarisine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Türkiye'de erken Cumhuriyet döneminde ulusal modernizm. Türkiye'de erken Cumhuriyet döneminde ulusal modernizm mimarisine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Çağdaş mimarlığın uluslararası korunma yöntem ve yaklaşımları. Çağdaş mimarlığın uluslararası korunma yöntem ve yaklaşımlarıyla ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Çağdaş mimarlığının Türkiye'de korunma yöntem ve yaklaşımları. Çağdaş mimarlığının Türkiye'de korunma yöntem ve yaklaşımlarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

Hasol, D., 2016. 20. yy Türkiye Mimarlığı, Yem Yayın.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 28 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek