GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE726 RESTİTÜSYON VE REKONSTRÜKSİYON Seçmeli Ders Grubu 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Tarihi eserlerin özgün durumlarının tespit edilmesi için yapılacak işlemler hakkında ayrıntılı bilgi vermek ve restitüsyon çalışmasını uygulama ile göstermektir.


Bölüm öğretim elemanları


1 Restitüsyon kavramını açıklar.
2 Restitüsyon dönemlerinin nasıl tespit edildiğini öğrenir.
3 Tarihi anıtın farklı dönemlerdeki eklerinin ve değişimlerin tespitini yapar.
4 Tarihi eserlerin özgün durumlarının tespit edilmesi için yapılacak işlemleri bilir.
5 Anıtların farklı dönemlerdeki eklerinin ve değişimlerin tespitini yapar.
6 Tarihi anıtın ilk tasarımı ve belirli dönemlerde geçirdiği değişimleri restitüsyon dönemleri dahilinde çizer.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders kapsamında; tarihi eserlerin özgün durumlarının tespit edilmesi, disiplinler arası işbirliği ve başvurulan kaynaklardan elde edilen bilgilerin derlenmesi neticesinde eserin restitüsyon verilerine ulaşılması, sonradan değişikliğe uğramış anıtların kısmen yıkılmış ya da yok olmuş ögeleri ile farklı dönemlerdeki eklerinin ve değişimlerin tespiti, tarihi anıtın ilk tasarımı ve belirli dönemlerde geçirdiği değişimleri restitüsyon dönemleri dahilinde çizilmesi ve anlatılması konularına yer verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Restitüsyon kavramının tanımı ve kapsamı. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Tarihi anıtlar için restitüsyonun önemi. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 Restitüsyonu çıkarılacak anıtlar için yapılan araştırmalar. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Yazılı kaynakların araştırılması ve değerlendirilmesi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
5 Sözlü kaynakların araştırılması ve değerlendirilmesi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
6 Yapı üzerindeki izlerin tespiti ile anıtın değerlendirilmesi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
7 Restitüsyonda dönemlemenin yapılması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
8 Restitüsyonda dönemlemenin yapılması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
9 1. Dönem Restitüsyon çizimlerinin yapılması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 2. Dönem Restitüsyon çizimlerinin yapılması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Restitüsyon dönemlerinin anlatımında lejant kullanımı. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Restitüsyon dönemlerinin anlatımında lejant projelerde gösterimleri. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Restitüsyon raporunun yazılması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Restitüsyon verilerinin (rapor, çizim, albüm) düzene sokularak sunuma hazırlanması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

Lory Zakar, Kemal Kutgün Eyipgiller, Mimari Restorasyon Koruma Teknik ve Yöntemleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 37 37
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 36 36
Ev Ödevi 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek