GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE722 METRAJ VE KEŞİF BİLGİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere eğitim sonrası uygulamalarında ve özellikle restorasyon çalışmalarında metraj çıkarma, maliyet hesaplama, hesap özeti, kesin hesap hazırlama, analiz yapma gibi becerilerin kazandırılmasıdır.


Bölüm öğretim elemanları


1 Yapının inşasında metrajın önemini öğrenir.
2 Keşif hazırlanması ve yapının maliyetini hesaplanmasını öğrenir.
3 Metraj ve keşif hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir.
4 Hak ediş hazırlama sürecini öğrenir.
5 Sözleşme içeriği, çeşitleri ve hak ediş süreç farklarını öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders kapsamında; temel bilgiler, metraj çeşitleri, metraj uygulamaları, Maliyet bileşenleri, metraj, keşif ve hakediş hesaplamalarına ilişkin kavramlar ve uygulamaların verilmesi; binayı oluşturan farklı iş kalemlerinin metraj ve keşiflerinin hesaplanması konularına yer verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş, temel bilgiler, metrajın tanımı. Yapıların uygulama projesi üzerinden metraj hesabının yapılmasına yönelik analiz föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Metrajın önemi ve metraj çeşitleri. Metrajın önemi ve metraj çeşitlerine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 Keşif hazırlama ve tanımı. Keşif hazırlama ve tanımıyla ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Keşif önemi, keşif çeşitleri ve keşif yapma kuralları. Keşif önemi, keşif çeşitleri ve keşif yapma kurallarına yönelik föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
5 Birim fiyatın tanımı, önemi ve elemanları. Birim fiyatın tanımı, önemi ve elemanlarıyla ilgili föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
6 Hak ediş tanımı, hak ediş raporu, sözleşme tanımı ve sözleşme içeriği. Hak ediş tanımı, hak ediş raporu, sözleşme tanımı ve sözleşme içeriğiyle ilgili föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
7 Sözleşmelere göre hak ediş süreç farkları ve hak ediş hazırlama süreçleri. Sözleşmelere göre hak ediş süreç farkları ve hak ediş hazırlama süreçleriyle ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
8 Sözleşmelere göre hak ediş süreç farkları ve hak ediş hazırlama süreçleri. Sözleşmelere göre hak ediş süreç farkları ve hak ediş hazırlama süreçleriyle ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
9 Yapının metraj ve keşif hesabının yapılması. Yapının metraj ve keşif hesabının yapılmasıyla ilgili analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 Yapının metraj ve keşif hesabının yapılması. Yapının metraj ve keşif hesabının yapılmasıyla ilgili analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Örnek ihale dosyası gösterilmesi. Yapıların ihale dosyası hazırlama süreçlerine yönelik analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Bir yapının metraj ve keşif hesabının yapılması. Yapıların uygulama projesi üzerinden metraj ve keşif hesabının yapılmasına yönelik analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Bir yapının metraj ve keşif hesabının yapılması. Yapıların uygulama projesi üzerinden metraj ve keşif hesabının yapılmasına yönelik analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Bir yapının metraj ve keşif hesabının yapılması. Yapıların uygulama projesi üzerinden metraj ve keşif hesabının yapılmasına yönelik analiz föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

1)4734 sayılı yasa ve alt mevzuat 2)Genel şartname 3)İdari şartname 4)Teknik şartname 5)Kültür ve Turizm Bakanlığı birim fiyat ve analizleri 6)Vakıflar Genel Müdürlüğü birim fiyat ve analizleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 4 4 4 4 4 4 4 4 2
ÖÇ 2 5 5 5 3 4
ÖÇ 3 5 5 5 2 2 5
ÖÇ 4 5 4 4
ÖÇ 5 4 4 5 3 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek