GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE124 YAPI MALZEMESİ II Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste öğrencilerin bir bina inşaatının temelden çatıya tüm yapım aşamalarını ve güncel yapı malzemelerini tanımaları hedeflenir.


Öğr. Gör. Dr. Ahmet Cihat ARI


1 Ölçekli olarak bir yapı sisteminin detaylarını hazırlar.
2 Modern yapım yöntemlerini öğrenir.
3 Yapı malzemelerinin uygulama yöntemlerini öğrenir.
4 Yapı alanındaki malzeme türlerini ve özelliklerini öğrenir.
5 Yapı malzemelerinin uygulamalarıyla ilgili ilke ve standartları açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışarak yapı ve yapı malzemelerini tanıtma.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yapıların tanımı, türleri ve sınıflandırması. Yapıların tanımı, türleri ve sınıflandırması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Bina, yapım şartnameleri, yükler, kolonlar, kirişler, duvarlar, açıklık, kafes kirişler, çerçeve ve duvarlar, kubbe yapılar, kabuklar, kablo sistemler, membranlar. Bina, yapım şartnameleri, yükler, kolonlar, kirişler, duvarlar, açıklık, kafes kirişler, çerçeve ve duvarlar, kubbe yapılar, kabuklar, kablo sistemler, membranlar. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
5 Döşeme sistemleri, tipleri, işlev ve konumları, betonarme kiriş ve döşemeler, öngermeli ve ardgermeli , prefabrike, çelik kirişler, metal döşemeler, ahşap latalı döşemeler. Döşeme sistemleri, tipleri, işlev ve konumları, betonarme kiriş ve döşemeler, öngermeli ve ardgermeli , prefabrike, çelik kirişler, metal döşemeler, ahşap latalı döşemeler. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
6 Duvarlar, ağırlık duvarları, dayanma yapıları, yığma duvarlar, BA perde duvarlar, hatıl. Duvarlar, ağırlık duvarları, dayanma yapıları, yığma duvarlar, BA perde duvarlar, hatıl. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
7 Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento. Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
8 Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento. Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
9 Merdivenler, tipleri, konumları, şartnamelerde boyutlar, rıht, basış, merdiven kolu, kovası, ahşap ve çelik merdivenler, küpeşteler, korkuluklar. Merdivenler, tipleri, konumları, şartnamelerde boyutlar, rıht, basış, merdiven kolu, kovası, ahşap ve çelik merdivenler, küpeşteler, korkuluklar. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Bitirme işleri, harçlar, aksesuarlar, detaylar, alçı panel ve panolar, çeşitli cephe kaplama sistemleri, giydirme cephe, taş ve mozaik kaplama. Bitirme işleri, harçlar, aksesuarlar, detaylar, alçı panel ve panolar, çeşitli cephe kaplama sistemleri, giydirme cephe, taş ve mozaik kaplama. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

Building Construction Illustrated . Francis D.K. Ching (2000). John Wiley. - Building Construction: Principles, Materials, and Systems. Mehta (2009). Pearson. Building design and construction handbook. Frederick S. Merritt, Jonathan T. Ricketts (2000). McGraw-Hill. . - Çağdaş Taşıyıcı Sistemler, Prof.Dr. H. Çetin KÜRKÇÜ (2000), Birsen Yayınevi Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme (2001), Toydemir, Gürdal, Tanaçam, Literatür yayıncılık



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 13 13
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 45 45
Ev Ödevi 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 2 3 4 5 5 4 1 1 1 3
ÖÇ 2 4 2 3 3 5 5 4 1 1 1 3
ÖÇ 3 5 5 5 4
ÖÇ 4 5 3
ÖÇ 5 4 2 3 4 5 5 4 1 1 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek