GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE117 İNCE YAPI I Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı yapı içinde ince yapının yeri ince yapının ve malzemelerinin tanıtılması, uygulama bilgilerinin verilmesidir.


Öğr. Gör. Dr. Ahmet Cihat ARI


1 Ahşap malzemenin yapılarda kullanımı ve ahşabın çeşitlerini kavrar.
2 Geleneksel ahşap yapılarda birleştirme şekillerini öğrenir.
3 Ahşap duvar, tavan ve döşeme kaplamalarını öğrenir.
4 Pencere ve kapı sistem detaylarını çizimlerini öğrenir.
5 Merdiven ve çatı çeşitlerinin elemanlarını öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders kapsamında; ahşap (tanıtılması ve kullanılması),ahşap birleşmeleri, ahşap dış ve iç duvar kaplamaları, ahşap tavan ve döşeme kaplamaları, pencere detaylarının sistem detayı ölçeğinde, gösterilmesi, kapı detaylarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, merdiven detaylarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, döşeme kaplamalarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, tavan kaplamalarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, çatı detaylarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, saçak detaylarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, furuş ve payanda detaylarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, cephe kaplamalarının sistem detayı ölçeğinde gösterilmesi, silmelerin detayı ölçeğinde gösterilmesi konularına yer verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş, ahşap malzemenin tanımı ve odunun makroskopik yapısı. Yapılarda ahşabın kullanım alanları ve makroskopik yapısına yönelik föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Yapılarda ahşap malzemenin kullanımı, yaprak çeşidine göre ağaç odunları. Yapılarda ahşabın kullanım alanları ve makroskopik yapısına yönelik föylerin hazırlanması. Anlatım Yöntemi, Soru - Cevap Tekniği Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 İğne ve geniş yapraklı ağaç odunları, ahşabın teknik özellikleri ve ahşabın kusurları. Yapılarda iğne ve geniş yapraklı ağaç odunlarının kullanımları, ahşabın teknik özellikleri ve ahşabın kusurlarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Ahşap birleştirme teknikleri. Ahşap birleştirme tekniklerine yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
5 Ahşap dış ve iç duvar kaplamaları. Yapılarda kullanılan ahşap iç ve dış duvar kaplama çeşitleriyle ilgili föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
6 Ahşap tavan kaplamalar. Ahşap tavan kaplamaların yapılardaki uygulamalarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
7 Ahşap döşeme kaplamaları. Ahşap döşeme kaplamaların yapılardaki uygulamalarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
8 Ahşap döşeme kaplamaları. Ahşap döşeme kaplamaların yapılardaki uygulamalarına yönelik föylerin hazırlanması. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
9 Şekilleri yapım tekniğine göre değişen pencereler. Yapılarda pencere çeşitleri ve yapım tekniklerine yönelik föylerin hazırlanması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 Kanatlı pencerenin sistem detayı. Kanatlı pencerenin sistem detayı. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Kullanıldığı yere göre kapılar, kanadın çalışma şekline göre kapılar, yapım şekillerine göre kapılar. Kullanıldığı yere göre kapılar, kanadın çalışma şekline göre kapılar, yapım şekillerine göre kapılar. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Merdiven çeşitleri ve kullanıldıkları yere göre merdivenler. Merdiven çeşitleri ve kullanıldıkları yere göre merdivenler. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Fonksiyonlarına göre merdivenler, malzeme cinslerine göre merdivenler, eğimlerine göre merdivenler, merdiven şekilleri ve merdiven evinin hesaplanması. Fonksiyonlarına göre merdivenler, malzeme cinslerine göre merdivenler, eğimlerine göre merdivenler, merdiven şekilleri ve merdiven evinin hesaplanması. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Çatı çeşidi ve elemanları. Çatı çeşidi ve elemanları. Proje Temelli Öğrenme Modeli, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

1. ESER, L., Yapı Bilgisi C.I-II, İstanbul, 1970 2. ELDEM, S. H., Yapı, İstanbul, 1966 3. GÜNSOY, O., Yapı, Ahşap İnşaat, İstanbul, 1967 4. KOCATAŞKIN, F., Yapı Malzemesi Olarak Ahşap, İstanbul, İTÜ 5. GÜNAY, R., Ahşap Yapılar Sorunları ve Çözüm Yolları, İstanbul, 2007 6. BİNAN, Muhittin, Ahşap Kapılar, İstanbul, 1995 7. İZGİ, U., Kapılar, İstanbul, 2003.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 23 23
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Ev Ödevi 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek