GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSÖL-084 BİLİŞİM MESLEĞİNİN TEMELLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bilişim mesleğinin temel nitelikleri üzerinde durularak bireyin bu mesleğe olan yatkınlığın belirlenmesi, bilişim teknolojilerinde bireyin kendisine uygun olan alan üzerinde ilk uygulama geliştirme ortamını oluşturması ve bu alandaki başarı düzeyinin ölçülmesi


Öğr. Gör. Hasan UZEL


1 Bilişim mesleğine özgü temel kavramlarını öğrenir
2 Bilgisayar Donanımını tanır ve öğrenir.
3 Bilgisayar yazılımlarından bazılarını tanır.
4 Bilişim teknolojileri alanında ürün geliştirme ortamı oluşturur
5 Bilişim teknolojilerinde ilgili olduğu alan üzerinde başarı derecesini gözlemler

Birinci Öğretim


-


-


Bilişim Tarihi, Bilişim Teknolojileri, Bilgisayar Donanımları, İşletim Sistemleri, Derleyiciler, Bilgisayar Ağları, Uygulama Geliştirme Ortamları, Programlama Dilleri, Bilişimde Mesleki Avantajlar ve Dezavantajlar,


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bilişimin Tarihi Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi ve Soru-cevap ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişimin geçmişi hakkında araştırma yapmak.
2 Bilişim Teknolojileri Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi ve Soru-cevap ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişim teknolojileri hakkında araştırma yapmak.
3 Lojik Sistemler ve İkili Sayı Sisteminde Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap ile Beyin fırtınası tekniğidir. Lojik Sistemler ikili sayı sistemlerinde dört işleme çalışmak
4 Bilgisayar Donanımı Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon) ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilgisayarın donanımlarını araştırır.
5 İşletim Sistemlerine Giriş Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilgisayarda kullanılan işletim sistemleri çeşitlerini araştırır.
6 Bilişim Güvenliğine Giriş Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişim Güvenliği hakkında araştırma yapar.
7 Veritabanı Sistemlerine Giriş Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Veritabanı Sistemlerini araştırır.
8 Yazılım Derleyicileri Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Yazılım derleyicilerini araştırır.
9 Bilgisayar Ağları ve İnternet Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilgisayar ağları hakkında araştırma yapar.
10 Algoritma ve Programlama Dilleri Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Algoritma, akış diyagramı ve programlama dilleri hakkında araştırma yapar.
11 Uygulama Geliştirme Ortamları Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi, Problem çözme yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları, Vaka çalışması ile Beyin fırtınası tekniğidir. Uygulama geliştirme ortamları hakkında araştırma yapar.
12 Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ve İnsan Kaynakları Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişim sektörünün teknolojilerle ilişkisini ve iş imkanını araştırır.
13 Bilişim Mesleğini Seçiminde Avantajlar ve Dezavantajlar Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi, Bireysel çalışma yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon), Grup çalışmaları ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişim Mesleğini Seçimindeki Avantajları ve Dezavantajları araştırır.
14 Bilişim Mesleğinin Geleceği Anlatma yöntemi, Tartışma yöntemi, Örnek olay yöntemi ve Soru-cevap, Gösterim (Demonstrasyon) ile Beyin fırtınası tekniğidir. Bilişim Mesleğinin Gelecekte nerede olabileceğini araştırır.

- Bilgisayar Bilimi : Genel Bir Bakış (Computer Science: An Overview), J. Glenn Brookshear, Dennis Brylow, 2015 - Temel Bilgi Teknolojileri-I, C. Hakan Aydın, Mehmet Emin Mutlu, Nejdet Karadağ, İlker Usta, Sinan Aydın, Mehmet Fırat, Nilgün Özdamar Keskin, Hasan Çalışkan, Elif Toprak, Esra Pınar Uça Güneş, Serpil Koçdar, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3190, 2015



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 12 1 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 7 7
Okuma 10 2 20
Quiz için Bireysel Çalışma 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek