GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE711 GELENEKSEL KONUT MİMARİSİ SÖZLÜĞÜ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders öğrenciye, Türk geleneksel konut mimarisini oluşturan koşulları, bu konutların mimari ve strüktürel yapılarını, yapı elemanlarını ve konut mimarisini ifade eden bölgesel yapı sözlüğünü anlatmaktadır.


Öğr. Gör. Esra Akman


1 Türk geleneksel konutunu oluşturan koşulları ayırt eder.
2 Türk evinin bölgesel mimari özelliklerini listeler.
3 Türk evinde kullanılan bölgesel yapı malzemelerini listeler.
4 Türk evinin strüktür özelliklerini ayırt eder.
5 Geleneksel konut detaylarını özetler.
6 Geleneksel konutlarda yapı elemanlarının yöresel isimlerini listeler.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türk evinin tanımı, geleneksel konutların oluşum koşullarının tanımı, geleneksel yapı mimarisi, strüktürü ve yapı elemanlarının tanımı, yapı birimlerinin ve elemanlarının yöresel isimlendirilmelerinin tanımı.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türk geleneksel konutunu oluşturan koşullar Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
2 Dönem içinde çalışılacak araştırma bölge ve konularının seçimi Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
3 Geleneksel konut dağılımı Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
4 Bölgelere göre konut özellikleri Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
5 Geleneksel konutların mimari özellikleri Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
6 Geleneksel konut mimarisi örnekleri Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
7 Geleneksel konut strüktürü Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi, Quiz Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
8 Geleneksel konut strüktürü Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
9 Geleneksel konut strüktürü örnekleri Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
10 Geleneksel konut yapı elemanları Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
11 Geleneksel konut yapı elemanları örnekleri Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
12 Bölgelere göre yapı malzeme ve elemanlarının biçimlenmesi Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
13 Bölgelere göre yapı bölüm ve elemanları sözlüğü Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.
14 Bölgelere göre yapı bölüm ve elemanları sözlüğü Sunum ve anlatım Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması ve örnekler üzerine çalışma yapılması.

1. Alioğlu, E. F. (2000). *Mardin şehir dokusu ve evler*. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. 2. Dışkaya, H. (2004). *Kuzey Marmara Bölgesindeki 19. yüzyıl ahşap yapılarının depreme karşı güçlendirilmesi* (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). MSGSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. 3. Dışkaya, H. (2011). *19. yüzyıl İstanbul geleneksel ahşap karkas yapılarında deprem etkisinin sonlu elemanlar yöntemi ile değerlendirilmesi* (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). MSGSÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. 4. Eldem, S. H. (1968). *Türk evi plân tipleri*. 5. Eldem, S. H. (1984). *Türk evi Osmanlı dönemi* (*Turkish House Ottoman Period I*). İstanbul: Güzel Sanatlar Matbaası. 6. Eldem, S. H. (1987). *Türk evi Osmanlı dönemi – Turkish Houses Ottoman Period III*. İstanbul: T.A.Ç. Vakfı Yayını. 7. Eldem, S. H. *Yapı*. İstanbul: Birsen Yayınevi. 8. Günay, R. (2008). *Elmalı ve yöresel mimarlığı*. İstanbul: Çekirdek Yayınevi. 9. Günay, R. (1981). *Safranbolu evleri – Türk ev geleneği ve oluşumu*. İstanbul: Yem Yayınevi. 10. Gür, Ş. Ö., & Batur, A. (2005). *Doğu Karadeniz'de kırsal mimari*. İstanbul: Yem Yayınevi. 11. Kuban, D. (1995). *Türk hayat’lı evi*. İstanbul: Doğan, Eren Yayınevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 5 1 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 1 7
Okuma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 69

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 3 4
ÖÇ 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek