GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE124 YAPI MALZEMESİ II Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste öğrencilerin bir bina inşaatının temelden çatıya tüm yapım aşamalarını ve güncel yapı malzemelerini tanımaları hedeflenir.


Öğr. Gör. Esra AKMAN


1 Ölçekli olarak bir yapı sisteminin detaylarını hazırlayabilir
2 Modern yapım yöntemleri ve yapı malzemelerini tanıyabilir ve doğru olarak uygulayabilir.
3 Yapı sektörüyle ilgili bir grup projesi hazırlayabilmesi ve sunabilmesi beklenir
4 Yapı malzemelerini tanıyabilme bilgisini kazanabilir.
5 Bir tasarımcı için ihtiyaçlara en iyi cevap verecek malzemeyi seçebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışarak yapı ve yapı malzemelerini tanıtma.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yapıların tanımı, türleri ve sınıflandırması Yapıların tanımı, türleri ve sınıflandırması
2 Bina, yapım şartnameleri, yükler, kolonlar, kirişler, duvarlar, açıklık, kafes kirişler, çerçeve ve duvarlar, kubbe yapılar, kabuklar, kablo sistemler, membranlar. Bina, yapım şartnameleri, yükler, kolonlar, kirişler, duvarlar, açıklık, kafes kirişler, çerçeve ve duvarlar, kubbe yapılar, kabuklar, kablo sistemler, membranlar.
3 Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı.
4 Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı. Zeminler, tanım ve sınıflandırılması, zemin etüdleri, temeller ve tipleri, temellerin ve bodrumların yalıtımı.
5 Döşeme sistemleri, tipleri, işlev ve konumları, betonarme kiriş ve döşemeler, öngermeli ve ardgermeli , prefabrike, çelik kirişler, metal döşemeler, ahşap latalı döşemeler. Döşeme sistemleri, tipleri, işlev ve konumları, betonarme kiriş ve döşemeler, öngermeli ve ardgermeli , prefabrike, çelik kirişler, metal döşemeler, ahşap latalı döşemeler.
6 Duvarlar, ağırlık duvarları, dayanma yapıları, yığma duvarlar, BA perde duvarlar, hatıl. Duvarlar, ağırlık duvarları, dayanma yapıları, yığma duvarlar, BA perde duvarlar, hatıl.
7 Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento. Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento.
8 Kapılar ve pencereler, kapı ve pencere kasaları, denizlik, damlalık, kaba açıklık, eşik, pervaz, lento.
9 Merdivenler, tipleri, konumları, şartnamelerde boyutlar, rıht, basış, merdiven kolu, kovası, ahşap ve çelik merdivenler, küpeşteler, korkuluklar. Merdivenler, tipleri, konumları, şartnamelerde boyutlar, rıht, basış, merdiven kolu, kovası, ahşap ve çelik merdivenler, küpeşteler, korkuluklar.
10 Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları.
11 Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları. Çatılar, tipleri, eğimlerine göre çatılar, düz ve ters çatılar, çatılarda ısı ve su yalıtımı, ahşap mertekli çatılar, çatı makasları.
12 Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri.
13 Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri. Isı ve su yalıtımı, BA önyapım paneller, yapılarda hareket derzleri.
14 Bitirme işleri, harçlar, aksesuarlar, detaylar, alçı panel ve panolar, çeşitli cephe kaplama sistemleri, giydirme cephe, taş ve mozaik kaplama. Bitirme işleri, harçlar, aksesuarlar, detaylar, alçı panel ve panolar, çeşitli cephe kaplama sistemleri, giydirme cephe, taş ve mozaik kaplama.

Building Construction Illustrated . Francis D.K. Ching (2000). John Wiley. - Building Construction: Principles, Materials, and Systems. Mehta (2009). Pearson. Building design and construction handbook. Frederick S. Merritt, Jonathan T. Ricketts (2000). McGraw-Hill. . - Çağdaş Taşıyıcı Sistemler, Prof.Dr. H. Çetin KÜRKÇÜ (2000), Birsen Yayınevi Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme (2001), Toydemir, Gürdal, Tanaçam, Literatür yayıncılık



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 1 40
Uygulama/Pratik 2 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 4 8
Final Sınavı 3 5 15
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 14 1 14
Soru-Yanıt 7 2 14
Rapor Hazırlama 1 3 3
Rapor Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 7 1 7
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 2 16
Okuma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 106

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 2 3 4 5 5 4 1 1 1 3
ÖÇ 2 4 2 3 3 5 5 4 1 1 1 3
ÖÇ 3 4 2 3 4 5 5 4 1 1 1 4
ÖÇ 4 4 2 3 4 5 5 4 1 1 1 4
ÖÇ 5 4 2 3 4 5 5 4 1 1 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek