GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MRE115 KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Kültür varlıklarının araştırılması, özgün özelliklerinin saptanması, belgeleme, koruma ve tanıtım yöntemlerine sahip olmaktır.


Öğr. Gör. Ertan ŞEHİT


1 Kültür varlıklarını özetler.
2 Kültür varlıklarının nasıl korunması gerektiğini tasarlar.
3 Anıt kavramını ayırt eder.
4 Kültür varlıklarının onarımını ve sergilenmesini özetler.
5 Korumanın amaçlarını, tarihsel gelişimini, korunması gereken değerler ve saptanmasındaki temel İlkeleri, koruma anlayışının evrimini, koruma ve restorasyonun uygulama terminolojisini ve yöntemlerini açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Dersin Katalog Tanımı (İçeriği) Kültür varlıklarını, kültür varlıklarını koruma olgusunun gelişimini, koruma olgusunu, onarım ve uygulamalarını inceler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Koruma olgusunun tarihsel gelişimi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
2 Koruma olgusunun tarihsel gelişimi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
3 Kültür varlıklarını koruma mevzuatı. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
4 Kültür varlıklarının korunması ile ilgili yönetimsel yapı. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
5 Koruma olgusu, kavramları, kapsamları ve işlevleri Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
6 Koruma olgusu, kavramları, kapsamları ve işlevleri Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
7 Koruma olgusu, kavramları, kapsamları Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ,Makale analizi Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
8 Koruma ve restorasyonun uygulama terminolojisi ve yöntemleri. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
9 Koruma ve restorasyonun uygulama terminolojisi ve yöntemleri. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
10 Kültür varlıklarına bakım, onarım ve uygulama. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
11 Kültür varlıklarına bakım, onarım ve uygulama. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
12 Anıt kavramı, anıt ve yapı grupları. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
13 Türkiye'de mimari mirasın değerlendirilmesi. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.
14 Kültür varlıklarının korunması ve sergilenmesinde mimari çözümler. Bireysel Çalışma Yöntemi, Anlatım Yöntemi ve okuma Kaynak kitaplardan ilgili bölümlerin okunması.

BAŞGELEN, N. (2007).Türkiye'de Koleksyonculuk ve Arkeolojik Mirasın Korunması. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Makale Kritik Etme 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Örnek Vaka İncelemesi 5 2 10
Makale Kritik Etme 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 2 2
Okuma 8 2 16
Ev Ödevi 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek