| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| LBS735 | GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme metodlarını öğrencilere göstermek.
Öğr. Gör. Mustafa Kubilay UZUN
| 1 | Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek. |
| 2 | Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenebilecek. |
| 3 | Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavrayabilecek. |
| 4 | Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek. |
| 5 | Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenebilecektir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Güvenli gıda üretimi için gerekli olan prensipleri kavrayıp gerekli önlemlerin alınması
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Dersin ve kaynakların tanıtılması | laboratuar tanıtımı | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 2 | Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri ve Gıda da bulunabilecek sağlık riskleri hakkında bilgi verilecektir. | Riski gıda çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 3 | Gıda Mikrobiyolojisi | Riski gıda çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 4 | Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler | Riski gıda çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 5 | Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler | Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 6 | Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler | Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Ödev. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 7 | Gıdalarda bulunabilecek kimyasal tehlikeler | Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 8 | Gıdalarda bulunabilecek kimyasal tehlikeler | Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 9 | Gıda güvenliği Piramidi | Gıda güvenliği çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 10 | Gıda Kaynaklı Hastalıkların Değişen Epidemiyolojisi | Gıda güvenliği çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 11 | Gıdalarda Bozulma | Gıda güvenliği çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 12 | Gıdalarda Muhafaza | Gıda güvenliği çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 13 | Gıda Katkı Maddeleri | Gıda güvenliği çalışmaları. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
| 14 | Gıda Mevzuatı | Gıda katkı maddesi kullanımı. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 90 |
| Ev Ödevi | 1 | 10 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Laboratuvar | 1 | 14 | 14 |
| Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
| Ev Ödevi | 1 | 3 | 3 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 93 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
| ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||||||
| ÖÇ 2 | 4 | ||||||||||||||||
| ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||||||
| ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||||||
| ÖÇ 5 | 4 |