GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS735 GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme metodlarını öğrencilere göstermek.


Öğr. Gör. Mustafa Kubilay UZUN


1 Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek.
2 Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenebilecek.
3 Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavrayabilecek.
4 Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek.
5 Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenebilecektir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Güvenli gıda üretimi için gerekli olan prensipleri kavrayıp gerekli önlemlerin alınması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin ve kaynakların tanıtılması laboratuar tanıtımı Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri ve Gıda da bulunabilecek sağlık riskleri hakkında bilgi verilecektir. Riski gıda çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
3 Gıda Mikrobiyolojisi Riski gıda çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
4 Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler Riski gıda çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
5 Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
6 Gıdalarda bulunabilecek biyolojik tehlikeler Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Ödev. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
7 Gıdalarda bulunabilecek kimyasal tehlikeler Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
8 Gıdalarda bulunabilecek kimyasal tehlikeler Gıdalarda biyolojik risk çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
9 Gıda güvenliği Piramidi Gıda güvenliği çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
10 Gıda Kaynaklı Hastalıkların Değişen Epidemiyolojisi Gıda güvenliği çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
11 Gıdalarda Bozulma Gıda güvenliği çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
12 Gıdalarda Muhafaza Gıda güvenliği çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
13 Gıda Katkı Maddeleri Gıda güvenliği çalışmaları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
14 Gıda Mevzuatı Gıda katkı maddesi kullanımı. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.

Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Laboratuvar 1 14 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 8 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 3 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 3 42
Ev Ödevi 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek