GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS718 BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilere, süt ve et sığırcılığının temel esaslarını, teorik ve pratiklerini anlatmak, onların, mezun olduklarında sığırcılık işletmelerini yönetebilir ve işletmelerin geleceğini şekillendirebilir bilgi donanımına sahip olmalarını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Mehmet DEMİREL


1 Zootekni alanında genetik, ıslah, biyoteknolojik, yetiştirme, besleme, muhafaza, koruyucu hayvan sağlığı, sürü sevk ve idaresi konularında ekonomik anlamda üretim için gerekli olan teorik ve pratik bilgilere sahip olur.
2 Zootekni alanında elde ettiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilir, sorunların çözümünde bireysel ve disiplinler arası çalışmaları planlar.
3 Hayvansal üretim alanında proje tasarlama ve işletme yönetim becerisine sahip olabilir, işletme üretim yapısına uygun düzenlemeler yapar.
4 Hayvansal üretimde sorunları tespit edebilir ve elde ettiği verileri analiz ederek değerlendirir.
5 Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği alanında hukuksal farkındalık ve bilinç, girişimcilik ve yenilikçilik yeteneği kazanır.
6 Hayvancılıkla ilgili gelişmeleri izleyebilir, meslektaşları ve toplumun farklı kesimleriyle iletişim kurabilir ve hayat boyu öğrenme becerisini geliştirir.
7 Zootekni alanı ile ilgili terminolojiye ait konularda yabancı dil kullanma becerisi ile bilişim teknolojilerinden yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
8 Zootekni alanı ile ilgili mevzuatı öğrenebilir, hayvan hakları başta olmak üzere etik kuralları uygular.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Büyükbaş hayvancılıkla ilgili ülkemizdeki ve dünyadaki durum, Üretim sistemleri, üreme ve süt üretiminin temel konuları, ıslah ve kayıt tutma, yetiştirme pratikleri ve sürü sağlığı ile ilgili konular.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sığır yetiştiriciliğinin önemi Anlatım Yönetimi ve quiz yapılacaktır Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
2 Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli sığır ırkları, Sığırcılık işletmeleri Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
3 Sığırlarda meme dokusunun gelişimi, Memenin anatomi ve fizyolojisi Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
4 Sütün oluşum mekanizması ve laktasyon Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
5 Süt verim miktarını ve kompozisyonunu etkileyen faktörler Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
6 Sığırlarda üreme Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
7 Sığırlarda üreme etkinliği Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
8 Sığırcılıkta kayıt tutma ve değerlendirme Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
9 Buzağı ve düve yetiştirme Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
10 Sağım ve sağım kuralları, Yüksek kaliteli süt üretimi Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
11 Sığırlarda sağlık koruma Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
12 Barınaklar ve sağım sistemleri Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
13 Et sığırı yetiştiriciliği Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
14 Sığırlardan et üretim teknikleri Anlatım Yönetimi Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi

1. PDF Sunum 2. Kitap 3. PDF Ek Kaynak 4. Video



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Quiz 2 50
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 8 3 24
Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Okuma 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 103

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 4
ÖÇ 7 4
ÖÇ 8 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek