GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS716 KULUÇKAHANE ÜRETİM TEKNİKLERİ VE HİJYENİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Dersin Amacı kanatlı üretiminin temel safhalarından biri olan kuluçkanın öğrencilere kavratılması, kuluçka süresince gelişim dönemlerinin öğretilmesi, kuluçkahane yapısı ve ekipmanlarıyla bunların kullanımlarının öğretilerek kuluçka işlemini yürütme becerisi kazandırılması ve kuluçka işleminin hijyenik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli yöntemlerin kavratılmasıdır.


Öğr. Gör. Gözde ŞAHİNGÖZ DEMİRPOLAT


1 Kanatlı işletmesinde kuluçkahaneyi ayrı bir birim olarak tanır.
2 Yeni kuluçka biriminin bölümlerini açıklar.
3 Kaliteli sağlıklı bir civcivi ile sağlıksız bir civcivi ayırt edebilir.
4 Kaliteli damızlık yumurtayı ayırt edebilir.
5 Kuluçka makinesi teknik özelliklerini açıklar.
6 Kuluçka hijyenini uygular.
7 Kuluçka sürecini, embriyonik gelişim safhalarını, karşılaşılabilecek sorunları öğrenme ve bunlara önlem/çözüm geliştirebilir.
8 Kuluçka sonuçlarını değerlendirebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kanatlı sektörünün bir üretim seksiyonu olan kuluçkahanede civciv üretim tekniğinin öğretilmesi amaçlanmıştır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kuluçka üretim yerleri ve kapasiteleri Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Kuluçkahanenin yapımı ve teknik özellikleri Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
3 Kuluçkahanenin bölümleri Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
4 Kuluçkahane ekipmanları Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
5 Kuluçkahane yönetimi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
6 Kuluçkalık yumurta ihtiyacının belirlenmesi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
7 Kuluçkalık yumurtaların depolanması. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Quiz. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
8 Kuluçkahanelerde havalandırma, serinletme, rutubet Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
9 Kuluçka koşulları Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
10 Kuluçka sonuçları ve değerlendirilmesi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
11 Kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
12 Kuluçkalama periyodunda rastlanan anormallikler ve kuluçkahanede dezenfeksiyon Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
13 Kuluçkahane gezisi (imkanlara bağlı olarak) Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
14 Genel tekrar ve tartışma Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.

Türkoğlu, M., & Sarıca, M. (2014). Tavukçuluk bilimi (ISBN: 978-975-94647-2-1). Bey Ofset Matbaacılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Quiz 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 10 3 30
Seminer 2 1 2
Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Okuma 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 98

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 5
ÖÇ 8 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek