GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS715 ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIKLARI Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere, bal arısı (Apis mellifera L.)’nin önemini kavratmak, arı anatomisi, biyolojisi, biyolojik birim olarak koloni, koloniyi oluşturan bireyler, ana, işçi ve erkek arı bireyleri, üreme biyolojisi, çiftleşme davranışı, barınak, petek ve inşası, salgı bezleri ve feromon üretimi, haberleşme, arıcılık sezonu, verimliliği etkileyen unsurlar, besleme, teşvik ve yönlendirme, arı ürünleri, bal, polen, arı sütü, arı ekmeği ve arı kolonisini yönetim becerisi kazandırmaktır.


Öğr. Gör. Mustafa Kubilay UZUN


1 Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen arı ırklarının önemli türlerini açıklar.
2 Arının önemli morfolojik ve fizyolojik özelliklerini açıklar.
3 Bal arısı kolonisini ve koloniyi oluşturan bireyleri tanır ve tanımlar.
4 Arı yetiştirme tekniklerini bilir ve uygulayabilir.
5 Bal, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini önemini ve özelliklerini, kullanım alanlarını açıklar.
6 Polinasyonda arıcılığın önemini açıklar.
7 Arı yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlarını açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Koloni oluşum unsurları, Üreme ve fizyolojik yapı, Ürün üretiminin hedeflenmesi, Gerekli populasyon büyüklüğü, Koloniyi yönlendirme, Besleme süre ve miktarının saptanması, Yer düzenlemenin önemi, Petek ihtiyacının karşılanması ve alınacak önlemler, Kat verme, Izgara kullanımının esasları, Oğul önleme, Koloni çoğaltma, Ana arının koloni için önemi, Ana arı yenileme yöntemleri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Önemi, Ürünler, Ekonomiye Katkısı Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
2 Polinasyon, Önemi ve Ekonomiye Katkısı Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
3 Bal Arısı ve Çevre, Arı Sistematiği, Apis Türleri ve Coğrafik Arı Irkları Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
4 Arı Kolonisi, Ana, İşçi ve Erkek Arı Bireyleri ve Kolonideki Önemleri Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
5 Arı Anatomisi ve biyolojisi Baş, Thorax, Abdomen, Görme, Beslenme Organı, Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
6 Bal, Polen, Propolis ve Su Taşıma Organları. Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Quiz. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
7 Yetiştiricilik, Koloni Oluşturma, Kuluçkanın Önemi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
8 Koloni İhtiyaçları, Koloni Yönetimi ve Yönlendirme Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
9 Arı Çoğaltma, Birleştirme Yöntemleri ve Ana Arı Izgarası Kullanımı Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
10 Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
11 Apiterapi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
12 Ürün İşleme Muhafaza ve Değerlendirme Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
13 Organik Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.
14 Bombus arısı doğal yaşam döngüsü ve önemi Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi.

Korkmaz, A. (t.y.). Anlaşılabilir arıcılık. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayını.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Quiz 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Quiz 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 3 3
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 3 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 2 4
Okuma 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 99

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek