Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LBS705 | KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Genel olarak kanatlı yetiştiriciliğinin dünya ve Türkiye'deki önemi, Tavuk yetiştiriciliğinin önemi, yumurta, tavuk eti ve diğer yan ürünlerinin tanımlanması, kuluçkadan yumurtlamaya kadarki dönemde yetiştirme teknikleri, kuluçka, yetiştirme, sağlık koruma ve ıslah uygulamalarının kavranması, yetiştirme sistemlerinin karşılaştırılması konularını öğretecektir.
Öğr. Gör. Mehmet DEMİREL
1 | Tavuk yetiştiriciliğinin ve tavukçuluk ürünlerinin önemini kavrar. |
2 | Tavuk hakkında biyolojik, fizyolojik ve morfolojik özellikleri öğrenir. |
3 | Yetiştirme sistemleri, yumurta kalitesi, piliç eti kesim ve karkas kalitesi, kuluçka, sağlık koruma gibi konuları kavrar. |
4 | Genetik ve ıslah konuları ile sektörel yapının işleyişini öğrenir. |
5 | Etlik ve yumurtacı tavukların bakım ve yönetimini öğrenir. |
6 | Kuluçka yönetimi, cinsiyet ayırımı, erken ve geç embriyonik ölümler hakkında yorum yapar. |
7 | Alternatif yumurta üretim sistemlerinde bakım ve yönetimi öğrenir. |
8 | Damızlık kanatlı bakım ve yönetimini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Derste Tavukçuluk ön planda olmak üzere yüzeysel olarak konulara göre diğer kanatlılar da ele alınacaktır. Üretimin bütün aşamaları ile ırklar, biyolojik yapı, ıslah ve ürünler değerlendirilecektir. Uygulamalı olarak öğrencilerin kuluçka, yetiştiricilik, ekipmanlar, yumurta kalitesi, karkas parçalama gibi konularda yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tavukçuluktaki gelişmeler ve Türkiye Tavukçuluğu | anlatım yöntemi ve öğrencilere quiz yapılması | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
2 | Tavuğun evciltilmesi, Irklar, Ticari soylar ve Hibritler | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
3 | Tavuğun Biyolojik Yapısı ve Sistemler | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
4 | Tavukçuluk Ürünleri, Yumurta ve Yumurta Kalitesi | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
5 | Tavuk eti ve Kalitesi, Gübre ve Tüy ile kullanım alanları | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
6 | Embriyo Gelişimi Kuluçka, Kuluçkahaneler ve ekipmanlar | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
7 | Kümes ve Donanımları | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
8 | Alternatif Üretim sistemleri | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
9 | Etlik piliç yetiştiriciliği ve Kesimhaneler | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
10 | Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
11 | Tavuk Genetiği ve Temel Islah Özellikleri | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
12 | Tavukçulukta Temel Sağlık Koruma Uygulamaları | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
13 | Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
14 | Organik kanatlı hayvan yetiştiriciliği | anlatım yöntemi | Kaynak Kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
1. PDF Sunum 2. Kitap 3. PDF Ek Kaynak 4. Video
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 2 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 3 | 1 | 3 |
Alan Çalışması | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 79 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 8 | 5 | 4 |