Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LBS704 | HAYVANCILIK EKONOMİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Ekonominin temel prensipleri ve genel tanımlar ile çiftlik Hayvanları üretiminde etkin olan ekonomik ilkeler, başlıca üretim maliyetleri, işletme analizi, işletme yeri seçimi, pazarlama, reklam, Avrupa Birliği’ ne uyum sürecinde yeni yaklaşımlar gibi genel konularda bilgi sahibi olmak
Öğr. Gör. Mustafa Kubilay UZUN
1 | Hayvancılığın dünya ve Türkiye ekonomisi içindeki payını, toplam tarım içindeki payını öğrenir. |
2 | Temel iktisadi tanımları öğrenir, Verimlilik artırma ve maliyet azaltma tekniklerini yorumlar. |
3 | Uluslararası ticaret anlaşmaları ve pazarlama yöntemlerini yorumlayıp, analiz eder. |
4 | Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler ve Avrupa Birliği’ ne uyum, Ortak Tarım Politikası ilişkisini yorumlar. |
5 | Hayvansal üretimde önemli hastalıklar ve ekonomi ilişkisini yorumlar. |
6 | Üretim ekonomisini etkileyen faktörler ve buna temel oluşturacak bilgileri kazanır. |
7 | Türkiye hayvancılığının sorunları ve çözüm yolları hakkında yorum yapar. |
8 | Türkiye’de izlenen hayvancılık politikaları, hayvansal ürünlerde pazarlama ve örgütlenme konularını kavrar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Hayvancılığın tarımsal üretimdeki yeri, sorunları ve çözüm yolları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılığın Dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
2 | İşletme ekonomisi, ekonominin temel sorunları, işletme ve işletme büyüklüğü, sabit ve döner sermaye, enflasyon, deflasyon | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
3 | Yatırım, tasarruf, iktisadilik prensibi, talep ve arz, talep ve arz fonksiyonunu etkileyen faktörler | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
4 | Verimlilik artırma ve maliyet azaltma teknikleri, azalan verimler kanunu, ikame ilkeleri, ortalama maliyet ilkesi | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
5 | Verimlilik artırma ve maliyet azaltma teknikleri, fırsat maliyeti ilkesi, eşit marjinal gelirler ilkesi, nispi avantaj teorisi | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
6 | Pazarlama, pazarlama sistemleri (Organizasyonlar) ve stok yönetimi, süt, yumurta, beyaz ve kırmızı ette pazarlama modelleri, reklam. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. Quiz. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
7 | Uluslararası hayvan ve hayvansal ürünler ticareti, uluslararası pazar politikaları ve stratejileri, dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
8 | Dünya Ticaret Örgütü ve Anlaşması. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
9 | Hayvansal üretim ile ilgili girdi ve desteklemeler, uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği’ ne uyum, Ortak Tarım Politikası | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
10 | İşletme analizi, envanter, değerleme, amortisman, amortisman hesaplama yöntemleri, işletmelerde bütçeleme yöntemleri İşletmelerde maliyet unsurları, sermaye yapısı ve yıllık faaliyet sonuçlarına dayanan analizler | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
11 | Sığırlarda mastitis, ayak hastalıkları, döl verimi, tavuklarda ayak problemleri gibi bazı önemli hastalıkların üretim maliyeti ve ekonomik verimliliğe etkisi. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
12 | Süt, yumurta, beyaz ve kırmızı et üretiminde maliyeti etkileyen faktörler, farklı üretim yöntemlerinin ekonomik verimlilik bakımından karşılaştırılması. | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
13 | İşletmelerin ekonomik açıdan yönetiminde yeni yaklaşımlar; bireysel yönetim danışmanlığı | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
14 | Türkiye hayvancılığının üretim maliyetleri ve pazarlama ile ilgili sorunları ve çözüm yolları, hayvancılık organizasyonları, üretici örgütleri, mesleki örgütler, sanayi ve ticaret örgütleri | Anlatım yöntemi. Bilgi paylaşımı. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi. |
Sakarya, E. (2019, Ocak). Hayvancılık ekonomisi (Yayın No. 2361, Açıköğretim Fakültesi Yayın No. 1358). T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Quiz | 2 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 8 | 5 |