Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LBS114 | GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme metodlarını açıklar.
Öğr. Gör. Dr. Gözde ŞAHİNGÖZ DEMİRPOLAT
1 | Gıda güvenliğinin temel prensiplerini açıklar. |
2 | Gıdaların mikrobiyel ekolojisini açıklar. |
3 | Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri açıklar. |
4 | Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini açıklar. |
5 | Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) açıklar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Güvenli gıda üretimi için gerekli olan prensipleri kavrayıp uygular.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin ve kaynakların tanıtılması | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
2 | Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
3 | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, Sütün temizlenmesi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
4 | Sütün temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
5 | Süt yağının ayrılması, Sütün standardizasyonu, Sütün homojenizasyonu | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
6 | İçme sütü teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
7 | Yoğurt üretim teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
8 | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
9 | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | Anlatım Yöntemi. Quiz. | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
10 | Emülsiyon teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
11 | Sosis üretim teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
12 | Salam üretim teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
13 | Fermente sucuk teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
14 | Fermente sucuk teknolojisi | Anlatım Yöntemi | Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi |
EROL, İ., EYİGÖR, A., AYAZ, N. D., SOYUTEMİZ, G. E., ÇALICIOĞLU, M., ORMANCI, F. S., & GÖNCÜOĞLU, M. (2018). Gıda güvenliğinin temel prensipleri (İ. Erol, Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Quiz | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 73 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 |