GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS114 GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ Ders 1 1 3,00

Önlisans



Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme metodlarını öğrencilere göstermek.


Öğr. Gör. Gözde ŞAHİNGÖZ DEMİRPOLAT


1 Gıda güvenliğinin temel prensiplerini öğrenebilecek.
2 Gıdaların mikrobiyel ekolojisini öğrenebilecek.
3 Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri kavrayabilecek.
4 Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini öğrenebilecek.
5 Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) öğrenebilecektir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Güvenli gıda üretimi için gerekli olan prensipleri kavrayıp gerekli önlemlerin alınması


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin ve kaynakların tanıtılması
2 Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni
3 Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, Sütün temizlenmesi
4 Sütün temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması
5 Süt yağının ayrılması, Sütün standardizasyonu, Sütün homojenizasyonu
6 İçme sütü teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi
7 Yoğurt üretim teknolojisi
8 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
9 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
10 Emülsiyon teknolojisi
11 Sosis üretim teknolojisi
12 Salam üretim teknolojisi
13 Fermente sucuk teknolojisi
14 Fermente sucuk teknolojisi

Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Sunma 5 2 10
Bireysel Çalışma 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1
Ev Ödevi 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 69

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek