GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LBS114 GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme metodlarını açıklar.


Öğr. Gör. Dr. Gözde ŞAHİNGÖZ DEMİRPOLAT


1 Gıda güvenliğinin temel prensiplerini açıklar.
2 Gıdaların mikrobiyel ekolojisini açıklar.
3 Gıdalardan kaynaklanan biyolojik, mikrobiyolojik tehlikeleri açıklar.
4 Gıdalardan kaynaklanan kimyasal tehlikeleri ve sağlık üzerine etkilerini açıklar.
5 Gıda güvenliği sistemlerini ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemini (HACCP) açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Güvenli gıda üretimi için gerekli olan prensipleri kavrayıp uygular.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin ve kaynakların tanıtılması Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
2 Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
3 Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, Sütün temizlenmesi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
4 Sütün temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
5 Süt yağının ayrılması, Sütün standardizasyonu, Sütün homojenizasyonu Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
6 İçme sütü teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
7 Yoğurt üretim teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
8 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
9 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması Anlatım Yöntemi. Quiz. Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
10 Emülsiyon teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
11 Sosis üretim teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
12 Salam üretim teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
13 Fermente sucuk teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi
14 Fermente sucuk teknolojisi Anlatım Yöntemi Kaynak kitaplardan ders hakkında bilgi edinilmesi

EROL, İ., EYİGÖR, A., AYAZ, N. D., SOYUTEMİZ, G. E., ÇALICIOĞLU, M., ORMANCI, F. S., & GÖNCÜOĞLU, M. (2018). Gıda güvenliğinin temel prensipleri (İ. Erol, Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 73

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek