GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
HVS001 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanır.


Öğr. Gör. Gözde ŞAHİNGÖZ DEMİRPOLAT


1 Hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2 Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini kavrar.
4 Gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini öğrenir.
5 Sanitasyon operasyon yönetimini tanımlar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hijyen ve sanitasyon kavramlarının tanımı ve önemi, kişisel hijyen, temizlik maddeleri ve işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını içerir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hijyen Sanitasyon
2 Mikroorganizma ve Sanitasyon İlişkisi
3 Su Hijyeni
4 Su Hijyeni
5 Personel Hijyeni
6 Personel Hijyeni
7 İşletme Hijyeni
8 İşletme Hijyeni
9 Pest Kontrol
10 Temizlik Ve Temizlik Maddeleri
11 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar
12 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar
13 Sanitasyon İşlemlerinin Yönetimi
14 Sanitasyon İşlemlerinin Yönetimi

Eser M., Kuş G., Topbaş M., Kara R. Hijyen ve Sanitasyon. Anadolu Üniversitesi, 2018.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Alan Çalışması 14 2 28
Seminer 2 7 14
Bireysel Çalışma 10 1 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Okuma 12 1 12
Toplam İş Yükü (saat) 73

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek