GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
EMS002 ELEKTRİK MOTOR VE SÜRÜCÜLERİ Ders 1 2 3,00

Önlisans


Türkçe


Her türlü asenkron ve senkron elektrik makinalarının tanınması, uçlarının bulunması, devreye bağlanması, çalıştırılması işlemlerine ait yeterliklerin ve sürüleri hakkında bilgiler kazandırılması amaçlanır.


Öğr. Gör. Zafer YILDIRIM


1 Bir fazlı asenkron motorları çalıştırır.
2 Üç fazlı asenkron motorları çalıştırır.
3 Senkron generatörleri (alternatörler) çalıştırır.
4 Senkron motorları çalıştırır.
5 Senkron ve Asenkron makimaların bakımı yapar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Asenkron makinelerinin yapısı, stator, rotor, hava aralığı, Kaçak akılar, kayma, devir sayısı, momentin kaymaya bağlı hesaplanması, Asenkron motorun boş çalışma deneyi, kaymanın ölçülmesi, Asenkron Makinanın eşdeğer devreleri ve parametreleri fazör diyagramları, Sargı dirençlerinin ölçülmesi, Rotorun yapısına göre asenkron motorun işleme karakteristikleri, asenkron makinede verim, Asenkron motorun kısa devre çalışması, Asenkron motorun yüklü çalıştırılma deneylerinin yapılması, Asenkron generatörün çalışması, Senkron makineler, yapısı, rotor, stator, hava aralığı, kutup sayısı, Senkron makineler, Senkron alternatör, Senkron makinanın kutup sayısı, senkron devir sayısı, alternatörlerin paralel çalıştırılması, Çalışma ilkeleri, senkron motorların kompanzatör olarak kullanılması. Senkron empedans metoduyla regülasyonun hesaplanması,


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Üç fazlı asenkron motorların yapısı, özellikleri ve çalışma prensibi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
2 Asenkron motorlarda stator ve rotorda indüklenen EMK Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
3 Üç fazlı asenkron motorların eşdeğer devreleri Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
4 Üç fazlı asenkron motorlarda moment ve verim hesabı Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
5 Üç fazlı asenkron motorlarda boşta çalışma, kısa devre deneyi ve yükte çalışması Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
6 Üç fazlı asenkron motorlarda yol verme, hız kontrolü ve frenleme Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
7 Bir fazlı asenkron motorlar, Yardımcı sargılı ve Yardımcı Kutuplu (Gölge Kutuplu) motorlar Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
8 Bir fazlı asenkron motorlar, Yardımcı sargılı ve Yardımcı Kutuplu (Gölge Kutuplu) motorlar Anlatım Yöntemi, Ödev problemlerinin tartışılması Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
9 Senkron generatörlerin ve senkron motorların yapısı, özellikleri, çalışma yöntemleri ve ilkeleri Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
10 Senkron generatörlerde omik, endüktif ve kapasitif yükler için fazör diyagramı Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
11 Senkron generatörlerin paralel bağlanması Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
12 Senkron motorlara yol verme Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
13 Senkron motorların endüktif, kapasitif ve omik çalışması halinde fazör diyagramı Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
14 Senkron makinanın yüklenmesi (Aktif ve reaktif güç ayarı) Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.

1-Çolak, İ. (2008). Asenkron motorlar (2. baskı). Seçkin Kitapevi. 2-Alerich, W. N. (2010). Elektrik motorlarının kontrolü. Nadir Kitap. 3-Boduroğlu, T. (1981). Elektrik makineleri dersleri (Cilt II, Kısım 2): Asenkron makineler. 4- Altunsaçlı, A., & Alacı, M. (2008). Elektrik makineleri 2. 5- Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 67

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 5 5 5 5
ÖÇ 2 3 5 5 5 5
ÖÇ 3 3 5 5 5 5
ÖÇ 4 3 5 5 5 5
ÖÇ 5 3 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek