GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ELT123 SAYISAL TASARIM Ders 1 2 5,00

Önlisans


Türkçe


Sayısal Tasarım dersinin amacı öğrencilerin; ardışık mantık devrelerinin çalışmasını anlamasını, ardışık mantık devre elemanlarını kullanarak dijital devreler tasarlayabilme yeteneğini kazanabilmesini, Dijital/Analog ve Analog/Dijital dönüştürücülerin yapısını açıklayabilmesini ve ardışık mantık, DAC ve ADC devrelerini kurup çalıştırabilme yeteneğini kazanabilmesini sağlamaktır.


Öğr. Gör. Hüseyin HARMANCI


1 Ardışık mantık devrelerini kurar.
2 Sayıcı devrelerini tasarlar.
3 Kaydedici devrelerini tasarlar.
4 ADC ve DAC devrelerini kurar.
5 Toplayıcı devre tasarlar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Multivibratörler, Flip Floplar, Flip Flop ile Devre Tasarımı, Asenkron Sayıcılar, Senkron Sayıcılar, Kaydediciler, Analog Dijital Dönüştürücüler, Dijital Analog Dönüştürücüler.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Birleşimsel mantık ile ardışık mantık arasındaki farklılıkların açıklanması ve ardışık mantık devrelerinin çalışma mantığı. Temel deney setlerini tanır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
2 Tutucu devrelerinin çalışması, mantık simgeleri ve uygulama alanları. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
3 Flip-flop devrelerinin çalışması, mantık simgeleri ve uygulama alanları. Dalga şekilleri çizimleri Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
4 Flip-flop devrelerinin çalışması, mantık simgeleri ve uygulama alanları. Dalga şekilleri çizimleri Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
5 Asenkron sayıcıların çalışması ve sayıcı tümleşik devreleri ile tasarım. Asenkron sayıcıların çalışması ve sayıcı tümleşik devreleri ile tasarım. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
6 Senkron sayıcıların çalışması ve sayıcı tümleşik devreleri ile tasarım. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
7 Kaskad sayıcılar ve diğer sayıcı uygulamaları ve sayıcı tümleşik devreleri ile tasarımları. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
8 Kaskad sayıcılar ve diğer sayıcı uygulamaları ve sayıcı tümleşik devreleri ile tasarımları. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi, Ödev problemlerinin tartışılması Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
9 Kaydedicilerin çeşitleri ve çalışması. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
10 Kaydedicilerin uygulama alanları, kayar yazaç tümleşik devreleri. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
11 Kaydedici uygulamalarında kaydedici entegreleri ile tasarım yapılması. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
12 Dijital/Analog ve Analog/Dijital Dönüştürücülerin kullanım alanları ve ön bilgilerin verilmesi. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
13 Dijital/Analog Dönüştürücülerin çeşitleri ve çalışma mantığı. Temel kavramlar ve hesaplamalar. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
14 Analog/Dijital Dönüştürücülerin çeşitleri ve çalışma mantığı. Temel kavramlar ve hesaplamalar. Devre modeli deneyi yapılır Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.

Bereket, M., & Tekin, E. (2015). Dijital elektronik (2. baskı). Seçkin Kitapevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Gösterme 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 5 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 5 15
Okuma 7 1 7
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 3 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 3 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 3 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 3 4 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek