GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ELK121 ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ Ders 1 2 5,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste öğrencilere alternatif akım kullanan devre ve sistemler için gerekli olan temel elektriksel bilgilerin aktarılması, alternatif akım devrelerinde güç, akım, gerilim, faz farkı ilişkilerinin değerlendirilmesi, rezonans özelliklerinden faydalanan devrelerin ve kompanzasyon yöntem ve elemanlarının tanıtılması, bu işlemlerde matematiksel yaklaşımların uygulanması hedeflenmektedir.


Öğr. Gör. Zafer YILDIRIM


1 Alternatif akım kavramının temelini kavrar.
2 Alternatif Akım birimlerini kavrayarak gerekli hesaplamalarda kullanır.
3 Alternatif Akım devre çeşitlerini kavrar.
4 Alternatif Akım devre çözümü için gerekli olan teoremleri ve gerekli hesaplama yöntemlerini kullanarak devre çözümü yapar.
5 Alternatif akım devrelerinde güç ve enerji hesabı yapar.

Birinci Öğretim


Yok


Transformatörlerin anlatılması


Kondansatörler genel, Bobinler genel, reaktans kavramı, sinüsoidal sinyaller ve özellikleri, RC-RL-RLC devreleri, Empedans ve admitans kavramı, AA devrelerde Kirchoff kanunları, AA devrelerde göz ve düğüm analizi, Üç fazlı AA devler ve özelliklleri,


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, konu ve faaliyetlerin ve değerlendirme yöntemlerinin ve işleyişin açıklanması. yok Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
2 Sinüs dalgası, fiziksel ve işlevsel özellikleri, matematiksel tanımı. yok Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
3 Direnç, bobin ve kapasitör üzerinde alternatif akım etkileri, faz farkı. Yok Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
4 Endüktans, kapasitans, empedans, reaktans kavramları ve Ohm yasası ile ilişkilendirme. Kapasitans ve bobin deneyleri Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
5 Seri ve paralel RL - RC devreleri analizi Faz farklı deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
6 Seri RLC devrelerde güç, akım, gerilim ilişkileri ve fazör diyagram. Laboratuvarda RL-RC devreleri kurulması Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
7 Paralel RLC devrelerde güç, akım, gerilim ilişkileri ve fazör diyagram. Laboratuvarda seri RLC devresi kurulması Anlatım Yöntemi, Ödev problemlerinin tartışılması Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
8 Karmaşık sayıların AC devre çözümlemede kullanılması. Laboratuvarda paralel RLC devresi kurulması Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
9 Seri paralel ve gözlü devrelerde karmaşık sayılar Sinüsoidal sinyal analizi deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
10 AA devrelerde kirchoff kanunu, göz akımları ve düğüm gerilimleri yöntemleri Kapasitör boşalma deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
11 AA devrelerde güç çeşitleri ve hesaplanması Bobin kısa devre deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
12 AA devrelerde Thevenin ve Norton eş değeri bulma Güç hesaplama deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
13 Kompanzasyon ve karmaşık sayıların kompanzasyonda kulanımı. Eş değer direnç ölçme deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.
14 Üç fazlı AA devrelerin özellikleri ve bu tip devrelerde güç hesaplama Kompanzasyon deneyi Anlatım Yöntemi Kaynak dokümanlarından konu hakkında bilgi edinilmesi.

1 - Nilsson, J. W., & Riedel, S. A. (2000). Elektrik devreleri. Palme Yayınları. 2 - Efe, M. Ö. (2016). Devre analizi – 1 (3. baskı). Seçkin Kitapevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 10 1 15
Laboratuvar 10 1 10
Gösterme 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 21
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Rapor 10 1 10
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 2 5 5 3 5 5 5
ÖÇ 2 2 5 5 3 5 5 5
ÖÇ 3 2 5 5 3 5 5 5
ÖÇ 4 2 5 5 3 5 5 5
ÖÇ 5 2 5 5 3 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek