GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT203 ORGANİK YEMLER VE HAYVAN BESLEME Ders 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Hayvan beslemenin önemini, yemlerin hayvansal organizmadaki görevlerinin ne olduğunu, çiftlik hayvanların sindirim sistemlerinin karşılaştırılması, hayvanların yemlerin içerdiği besin maddelerini değerlendirme şekilleri ve değişik hayvan türlerine uygulanan besleme standartları gibi genel kuralların ortaya konulması.


-


1 Hayvan vücudu ve yemlerin bileşimlerini tanımak
2 Besin maddelerini tanımak
3 Organik ve inorganik besin maddelerinin genel özelliklerini öğrenmek
4 Besin maddelerinin sindirim ve emilimini öğrenmek
5 Çiftlik hayvanların sindirim kanalları ve sindirim hakkında bilgi sahibi olmak
6 Yemlerin sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olmak
7 Yemlerin besin değerini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak Hayvan besleme hakkında bilgi sahibi olmak

Birinci Öğretim



[Yok]


Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, yurdumuzda yem bitkilerinin tarımının bugünkü durumu, kaba yemlerin- hazırlama teknikleri ve hayvan beslemede kullanılmaları (kuru kaba yemler, yeşil kaba yemler, silaj), konserve yemler, organik yem hazırlanma teknikleri ve hayvan beslenmede kullanılmaları (enerji konserveleri, protein konserveleri, ticari yemler, yem katkı maddeleri), yemlerin depolanması ve korunmaları sindirim sistemi ve fonksiyonları, temel besin maddeleri ve metabolizmaları, enerji metabolizması, rasyon formulasyonu, süt sığırlarının beslenmesi, besi sığırlarının beslenmesi, koyun ve keçilerin beslenmesi, beslenmeye bağlı oluşabilecek bozukluklar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvan vücudu ve yemlerin bileşimleri
2 Besin maddeleri
3 Organik besin maddeleri
4 İnorganik besin maddeleri
5 Besin maddelerinin sindirim ve emilimi
6 Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması
7 Kaba yemler
8 Kök ve yumru yemler
9 Yoğun yemler-1
10 Yoğun yemler-2
11 Yem katkı maddeleri
12 Sindirilen besin maddelerinin hayvansal organizmada değerlendirilmesi
13 Çiftlik hayvanların besin madde gereksinimleri
14 Genel değerlendirme

1. Karabulut, A ve Tuncel, E. Zootekniye Giriş. U.Üniv. Zir. Fak. Ders Notları 2. Sevgican, Fevzi. 2001. Ruminatların Beslenmesi Ege. Üniv. Zir Fak



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 4 56
Problem Çözümü 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 14 2 28
Quiz için Bireysel Çalışma 3 4 12
Toplam İş Yükü (saat) 121

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 3 4 4 4
ÖÇ 2 3 3 5 4 4 3 3
ÖÇ 3 4 2 4 3 4 4 3
ÖÇ 4 4 3 4 4 3 4 5 4
ÖÇ 5 4 3 3 3 5
ÖÇ 6 3 5 3 3
ÖÇ 7 2 2 2 4 3 3 4 3 3 2 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek