GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OT201 ORGANİK TOHUMCULUK Ders 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.


-


1 Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu ayırt eder
2 Organik yetiştiricilik kurallarına uygun olarak tohum üretim tekniklerini tarif eder
3 Tohumculuk ile temel kavramları açıklar

Birinci Öğretim


-


-


Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar, Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk, Organik tohum üretim aşamaları, Organik tohum teknolojisi aşamaları. Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler , Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar
2 Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı.
3 Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk
4 Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi
5 Tohum üretiminde çevre faktörleri
6 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler
7 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler
8 Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular
9 Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar
10 Tohumun kurutulması
11 Organik tohumun temizlenmesi
12 Organik tohumların paketlenmesi
13 Organik tohumların depolanması
14 Tohumlarda kalite kontrolü

Şehirali, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Toplam 0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Quiz için Bireysel Çalışma 3 12 36
Ev Ödevi 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 2 3 2 3 2 4 3 3
ÖÇ 2 4 2 4 3 2 3 3 4 4 3
ÖÇ 3 3 4 4 5 4 3 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek