GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADSÖL-062 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı: öğrenci için çalışma hayatında karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar karşısında nasıl hareket edeceği ve Gıda üretiminde hijyen, temizlik, dezenfeksiyon ve kişisel hijyen kriterlerini bilmesini ve uygulamasını gerçekleştirebilecek seviyeye gelmesini sağlamaktır.


Halis KABLAN


1 Üretimde karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar hakkında fikir yürütür.
2 Bu mikrobiyolojik olaylar hakkında çözüm yolu önerir.
3 Gıdayı hangi teknikle muhafaza edeceği konusunda karar verir.
4 Gıda üretiminde ve öncesinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
5 İşletme temizlik ve sanitasyon kurallarını uygular.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Genel mikrobiyoloji, Gıda muhafaza ilkeleri, Gıda üretiminde hijyen, İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, Bina-Hava-Alet-Ekipman-Su-Ham madde-Personel Hijyeni


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Genel mikrobiyoloji giriş
2 Genel mikrobiyoloji önemli mikroorganizmalar
3 Genel mikrobiyoloji yaşam koşulları
4 Gıda muhafaza ilkeleri
5 Gıda muhafaza ilkeleri
6 Hijyen ve sanitasyon
7 Hijyen ve sanitasyon
8 Gıda üretiminde hijyen
9 Gıda üretiminde hijyen
10 Gıda üretiminde hijyen
11 İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon
12 İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon
13 Personel hijyeni
14 Personel hijyeni

1- Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Prof.Dr. Semra KAYAARDI 2- Megep ders notları 3- Bilimsel videolar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 10 1 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Okuma 10 2 20
Quiz için Bireysel Çalışma 2 5 10
Toplam İş Yükü (saat) 76

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1
ÖÇ 2 3 4
ÖÇ 3
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek