Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT718 | FONKSİYONEL GIDALAR | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Geleneksel ısıl işleme alternatif olarak kullanılabilen yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kullanımı ve uygulama alanları konusunda bilgi aktarılmasıdır.
Öğr. Gör. Burçin YILMAZ
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımlarını yapabilir |
2 | Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri yorumlayabilir. |
3 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip edebilir |
4 | Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrayabilir |
5 | Mevcut yasal düzenlemeleri, yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Yüksek basınç, atımlı (vurgulu) elektrik alan, ultrases, ultraviyole ışınlama, iyonize radyasyon, ozonlama, mikrodalga, ohmik ısıtma, radyo frekansı ve infrared ısıtma gibi yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kuramsal temelleri ve uygulama alanlarını kapsamaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel Gıdaların Tanımı | ||
2 | Probiyotikler | ||
3 | Prebiyotikler | ||
4 | Diyet lifleri ve beslenme | ||
5 | Fenolik bileşikler | ||
6 | Karotenoidler | ||
7 | Biyoaktif peptidler | ||
8 | Alerji ve intolerans | ||
9 | Fonksiyonel meyve ve sebzeler | ||
10 | Fonksiyonel süt ürünleri | ||
11 | Fonksiyonel tahıl ürünleri | ||
12 | Gıdaların mikro besin ögeleriyle zenginleştirilmesi | ||
13 | Düşük kalorili beslenmeye yönelik gıdalar | ||
14 | Fonksiyonel gıda ve yasal düzenlemeler |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 3 | 60 |
Ev Ödevi | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Okuma | 6 | 1 | 6 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 2 | |||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 5 |