GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT718 FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans



Geleneksel ısıl işleme alternatif olarak kullanılabilen yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kullanımı ve uygulama alanları konusunda bilgi aktarılmasıdır.


Öğr. Gör. Burçin YILMAZ


1 Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımlarını yapabilir
2 Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri yorumlayabilir.
3 Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip edebilir
4 Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrayabilir
5 Mevcut yasal düzenlemeleri, yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışabilir.

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Yüksek basınç, atımlı (vurgulu) elektrik alan, ultrases, ultraviyole ışınlama, iyonize radyasyon, ozonlama, mikrodalga, ohmik ısıtma, radyo frekansı ve infrared ısıtma gibi yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kuramsal temelleri ve uygulama alanlarını kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Fonksiyonel Gıdaların Tanımı
2 Probiyotikler
3 Prebiyotikler
4 Diyet lifleri ve beslenme
5 Fenolik bileşikler
6 Karotenoidler
7 Biyoaktif peptidler
8 Alerji ve intolerans
9 Fonksiyonel meyve ve sebzeler
10 Fonksiyonel süt ürünleri
11 Fonksiyonel tahıl ürünleri
12 Gıdaların mikro besin ögeleriyle zenginleştirilmesi
13 Düşük kalorili beslenmeye yönelik gıdalar
14 Fonksiyonel gıda ve yasal düzenlemeler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 3 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 6 2 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 6 18
Okuma 6 1 6
Quiz için Bireysel Çalışma 3 1 3
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 76

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 3 3 2
ÖÇ 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek