GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT718 FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Fonksiyonel gıdalar, sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilerek sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi edindirmek


Öğr. Gör. Dr. Burçin YILMAZ


1 Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımlarını yapabilir
2 Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri yorumlayabilir.
3 Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip edebilir
4 Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrayabilir
5 Mevcut yasal düzenlemeleri, yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması, bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikler, üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları, sağlık ve fonksiyonel gıda tüketimi arasındaki ilişki, genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Fonksiyonel Gıdaların Tanımı • Anlatım: Fonksiyonel Gıdaların Tanımı • Görsel Materyaller: Fonksiyonel Gıdalar ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Fonksiyonel Gıdalar ile ilgili sorular Öğrencilerden fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
2 Probiyotikler • Anlatım: Probiyotiklerim Tanımı • Görsel Materyaller: Probiyotikler ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Probiyotikler ile ilgili sorular Öğrencilerden probiyotikler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Prebiyotikler • Anlatım: Prebiyotiklerim Tanımı • Görsel Materyaller: Prebiyotikler ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Prebiyotikler ile ilgili sorular Ödev Öğrencilerden prebiyotikler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
4 Diyet lifleri ve beslenme • Anlatım: Diyet lifleri ve beslenme açısından önemi • Görsel Materyaller: Diyet lifi bulunan gıdalar ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Diyet lifleri ile ilgili sorular Öğrencilerden diyet lifleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Fenolik bileşikler • Anlatım: Fenolik bileşikler ve önemi • Görsel Materyaller: Gıdalarda bulunan fenolik bileşikler ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Fenolik bileşikler ile ilgili sorular Öğrencilerden fenolik bileşikler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
6 Karotenoidler • Anlatım: Karotenoidler ve önemi • Görsel Materyaller: Gıdalarda bulunan karotenoidler ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Karotenoidler ile ilgili sorular Öğrencilerden karotenoidler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Biyoaktif peptidler • Anlatım: Biyoaktif peptidler ve önemi • Görsel Materyaller: Gıdalarda bulunan Biyoaktif peptidler ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Biyoaktif peptidler ile ilgili sorular Öğrencilerden biyoaktif peptidler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Alerji ve intolerans • Anlatım: Alerji ve İntolerans • Görsel Materyaller: Alerji ve intolerans oluştruan gıdalar ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Alerji ve intolerans ile ilgili sorular Öğrencilerden alerji ve intolerans hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
9 Fonksiyonel meyve ve sebzeler • Anlatım: Fonksiyonel Meyve ve Sebzeler • Görsel Materyaller: Fonksiyonel Meyve ve Sebzeler ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Fonksiyonel Meyve ve Sebzeler ile ilgili sorular Öğrencilerden fonksiyonel meyve ve sebzeler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Fonksiyonel süt ürünleri • Anlatım: Fonksiyonel Süt Ürünleri • Görsel Materyaller: Fonksiyonel süt ürünleri ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Fonksiyonel süt ürünleri ile ilgili sorular Öğrencilerden fonksiyonel süt ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
11 Fonksiyonel tahıl ürünleri • Anlatım: Fonksiyonel Tahıl Ürünleri • Görsel Materyaller: Fonksiyonel tahıl ürünleri ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Fonksiyonel tahıl ürünleri ile ilgili sorular Öğrencilerden fonksiyonel tahıl ürünleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Gıdaların mikro besin ögeleriyle zenginleştirilmesi • Anlatım: Mikro besin ögeleri ve gıdaların zenginleştirilmesi • Görsel Materyaller: Zenginleştirilmiş gıdalar ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Zenginleştirilmiş gıdalar ile ilgili sorular Öğrencilerden zenginleştirilmiş gıdalar hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
13 Düşük kalorili beslenmeye yönelik gıdalar • Anlatım: Düşük kalorili gıdalar • Görsel Materyaller: Düşük kalorili gıdalar ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Düşük kalorili gıdalar ile ilgili sorular Öğrencilerden düşük kalorili gıdalar hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
14 Fonksiyonel gıda ve yasal düzenlemeler • Anlatım: Fonksiyonel gıdalar açısından yasal düzenlemeler • Görsel Materyaller: Fonksiyonel gıdalar açısından yasal düzenlemeler ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Fonksiyonel gıdalar açısından yasal düzenlemeler ile ilgili sorular Öğrencilerden Fonksiyonel gıdalar açısından yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.

Wildman, R.C. 2000. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press, Boca Raton, USA. Labuza, T.P. ve Scmidt, M.K. 2001. Essentials of Functional Foods. Aspen Pub. New York, USA. Supplementary Reading:Shibamoto, T., Terao, J., ve Osawa, T. 1997. Functional Foods for Disease Prevention I and II. ACS Symposium Series 701 and 702. ACS, Washington, DC, USAJohns, T., and Romeo, J.T. 1997. Functionality of Food Phytochemicals. Plenum Press, USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Ev Ödevi 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 6 2 12
Okuma 6 2 12
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 3 3 4
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek