GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT717 GIDA İŞLEMEDE YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Geleneksel ısıl işleme alternatif olarak kullanılabilen yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kullanımı ve uygulama alanları konusunda bilgi aktarılmasıdır.


Öğr. Gör. Dr. Burçin YILMAZ


1 Gıda Teknolojisindeki yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Yeni teknolojilerin uygulanması sırasında gıdalarda meydana gelen değişimlerini açıklar.
3 Gıda işlemede amaca uygun yenilikçi yöntemi seçer
4 Enerji tasarrufu için gıda işlemede uygun yöntemleri kombine eder
5 Gıda sektöründe ihtiyaç duyulan işleme teknolojilerini tasarlar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yüksek basınç, atımlı (vurgulu) elektrik alan, ultrases, ultraviyole ışınlama, iyonize radyasyon, ozonlama, mikrodalga, ohmik ısıtma, radyo frekansı ve infrared ısıtma gibi yenilikçi gıda işleme teknolojilerinin kuramsal temelleri ve uygulama alanlarını kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıdaların Bozulması ve Minimal İşlem Teknolojisi • Anlatım: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler • Görsel Materyaller: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler ile ilgili sorular Öğrencilerden Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
2 Gıdaların Bozulması ve Minimal İşlem Teknolojisi • Anlatım: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler • Görsel Materyaller: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler ile ilgili sorular Öğrencilerden Gıdaların Bozulması ve Minimal işlemler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Yüksek Hidrostatik Basınç • Anlatım: Yüksek Hidrostatik Basınç • Görsel Materyaller: Yüksek Hidrostatik Basınç ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Yüksek Hidrostatik Basınç ile ilgili sorular Öğrencilerden Yüksek Hidrostatik Basınç hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
4 Ultrason ve Gıda Sektöründe Kullanımı • Anlatım: Ultrason ve Gıda Sektöründe Kullanımı • Görsel Materyaller: Ultrason ve Gıda Sektöründe Kullanımı ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Ultrason ve Gıda Sektöründe Kullanımı ile ilgili sorular Öğrencilerden ultrason ve gıda sektöründe kullanımı hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Işınlama • Anlatım: Işınlamanın tanımı ve kullanımı • Görsel Materyaller: Işınlama ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Işınlama ile ilgili sorular Öğrencilerden Işınlamanın tanımı ve kullanımı hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
6 Engel Teknolojisi • Anlatım: Engel teknolojisi • Görsel Materyaller: Engel teknolojisi ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Engel teknolojisi ile ilgili sorular Quiz Öğrencilerden engel teknolojisi hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Kızılötesi Isıtma • Anlatım: Kızılötesi Isıtma • Görsel Materyaller: Kızılötesi Isıtma ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Kızılötesi Isıtma ile ilgili sorular Öğrencilerden kızılötesi ısıtma hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Vurgulu Işık • Anlatım: Vurgulu ışık • Görsel Materyaller: Vurgulu ışık ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Vurgulu ışık ile ilgili sorular Öğrencilerden vurgulu ışık hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
9 Vurgulu Elektrik Alan • Anlatım: Vurgulu elektrik alan tanımı ve kullanımı • Görsel Materyaller: Vurgulu elektrik alan ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Vurgulu elektrik alan ile ilgili sorular Öğrencilerden vurgulu elektrik alan hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Radyo Frekans Isıtma • Anlatım: Radyo frekans ısıtmanın tanımı ve kullanımı • Görsel Materyaller: Radyo frekans ısıtma ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Radyo frekans ısıtma ile ilgili sorular Öğrencilerden radyo frekans ısıtma hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
11 Ohmik Isıtma • Anlatım: Ohmik ısıtmanın tanımı ve kullanımı • Görsel Materyaller: Ohmik ısıtma ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Ohmik ısıtma ile ilgili sorular Öğrencilerden ohmik ısıtma hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Mikrodalga ve Gıda Sektöründe Kullanımı
13 Literatürde yer alan çalışmaların incelenmesi • Anlatım: Mikrodalganın tanımı ve kullanımı • Görsel Materyaller: Mikrodalganın kullanımı ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Mikrodalga ile ilgili sorular Öğrencilerden mikrodalga ve gıdalarda kullanımı hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
14 Literatürde yer alan çalışmaların incelenmesi • Anlatım: Literatürde Yer Alan Çalışmaların İncelenmesi • Görsel Materyaller: Yeni teknolojilerin gıdalarda kullanımı ile ilgili resimler • Soru-Cevap: Yeni teknolojiler ile ilgili sorular Öğrencilerden literatürde yer alan çalışmaları taramaları istenecek.

Taner BAYSAL, Filiz İÇİER, Handan BAYSAL, (2011) Güncel elektriksel ısıtma yöntemleri. Sidas Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 6 4 24
Okuma 8 1 8
Toplam İş Yükü (saat) 63

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 5 3
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek