GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT715 PROSES TASARIMI Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere; herhangi bir süreç tasarımını gerçekleştirmek üzere ön lisans döneminde öğrenmiş oldukları bilgilerin kullanılması; tasarım sürecinde ekonomi, pazar, proses güvenliği ve emniyeti, çevresel faktörler gibi konuların irdelenmesi; varolan tesislerin modernize edilmesinde dikkat edilmesi gereken noktaların incelenmesidir.


Dr. Öğr. Üyesi Cemhan DOĞAN


1 Öğrenci proses, süreç ve tasarım kavramlarını açıklar.
2 Öğrenci gıda ürünü, gıda üretim tesisi ya da gıda üretim cihazının veya prosesinin tasarım aşamalarını tartışır.
3 Öğrenci gıda proseslerinde akış şemalarını çizer
4 Öğrenci gıda üretiminde kapasite seçimi ve üretim prosesini tasarlar.
5 Gıda ürünü, üretim tesisi veya cihaz ve prosesin maliyet analizini ve karlılığını hesaplar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tasarım nedir? Proses nedir? Gıda üretiminde tasarımın önemi, Tasarımın temel aşamaları, tasarım çeşitleri, Problem ve gereksinim tespiti, tasarım fikrinin oluşturulması, Gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması, tasarım fikrinin teknik çizimi, Proses hesaplarının kontrolü; Varsayımların doğrulanması, Projenin finansmanı ve finansal analiz


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tasarım nedir? Proses nedir? Gıda üretiminde tasarımın önemi • Anlatım: Tasarım ve prosesin tanımlanması, gıda üretimindeki önemi. • Görsel Materyaller: Gıda üretim proseslerini gösteren resimler • Soru-Cevap: Gıda üretim prosesi ile ilgili sorular Öğrencilerden gıda prosesleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
2 Tasarımın temel aşamaları, tasarım çeşitleri • Anlatım: Tasarımın temel aşamaları • Görsel Materyaller: Tasarımın temel aşamalarını gösteren resimler • Soru-Cevap: Tasarımın temel aşamalarını ile ilgili sorular Öğrencilerden tasarım hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Problem ve gereksinim tespiti, tasarım fikrinin oluşturulması • Anlatım: Problem ve gereksinim tespiti • Görsel Materyaller: Problem ve gereksinimleri gösteren resimler • Soru-Cevap: Problem ve gereksinimler ile ilgili sorular Öğrencilerden Problem ve gereksinimler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
4 Tasarım fikri doğrultusunda arz talep, üretim rakamları, hammadde etüdünün yapılması, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik olarak çok yönlü değerlendirme. • Anlatım: Tasarım fikri doğrultusunda ihtiyaç duyulan değerlendirmeler • Görsel Materyaller: Tasarım fikri doğrultusunda ihtiyaç duyulan değerlendirmeler gösteren grafikler • Soru-Cevap: Tasarım fikri doğrultusunda ihtiyaç duyulan değerlendirmeler ile ilgili sorular Öğrencilerden tasarım fikri doğrultusunda ihtiyaç duyulan konular hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması, tasarım fikrinin teknik çizimi • Anlatım: Gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması • Görsel Materyaller: Gıda proseslerinde akım şemalarının gösteren grafikler • Soru-Cevap: Gıda proseslerinde akım şemaları ile ilgili sorular Quiz Öğrencilerden gıda proseslerinde akım şemalarının oluşturulması hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
6 Kapasite seçimi, enerji kütle denkliği hesaplarının yapılması • Anlatım: Kapasite seçimi, enerji kütle denkliği hesapları • Görsel Materyaller: Kapasite seçimi, enerji kütle denkliğini gösteren grafikler • Soru-Cevap: Kapasite seçimi, enerji kütle denkliği ile ilgili sorular Öğrencilerden kapasite seçimi, enerji kütle denkliği hesapları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Proses hesaplamaları: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları • Anlatım: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları • Görsel Materyaller: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Akışkanlar mekaniği hesaplamaları ile ilgili sorular Öğrencilerden akışkanlar mekaniği hesaplamaları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Isı ve kütle transferi hesaplamaları • Anlatım: Isı ve kütle transferi hesaplamaları • Görsel Materyaller: Isı ve kütle transferi hesaplamaları ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Isı ve kütle transferi hesaplamaları ile ilgili sorular Öğrencilerden ısı ve kütle transferi hesaplamaları hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
9 Proses hesaplarının kontrolü; Varsayımların doğrulanması • Anlatım: Proses hesaplamalarının kontrolü • Görsel Materyaller: Proses hesaplarının kontrolü ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Proses hesaplarının kontrolü ile ilgili sorular Öğrencilerden proses hesaplamalarının kontrolü hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Farklı operasyonların uyumluluğunun kontrol edilmesi • Anlatım: Farklı operasyonların uyumluluğunun kontrolü • Görsel Materyaller: Farklı operasyonların uyumluluğu ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Farklı operasyonların uyumluluğu ile ilgili sorular Öğrencilerden farklı operasyonların uyumluluğunun kontrolü hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
11 İnsan kaynakları ve iyi üretim teknikleri, kalite sistemlerinin kurulması • Anlatım: İyi üretim teknikleri ve kalite sistemlerinin kurulması • Görsel Materyaller: İyi üretim teknikleri ve kalite sistemlerinin kurulması ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: İyi üretim teknikleri ve kalite sistemlerinin kurulması ile ilgili sorular Öğrencilerden iyi üretim teknikleri ve kalite sistemlerinin kurulması hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Yatırım tutarının hesaplanması: sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi yatırımı • Anlatım: Sabit sermaye yatırımı ve işletme sermaye yatırımı • Görsel Materyaller: Sabit sermaye yatırımı ve işletme sermaye yatırımı ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Sabit sermaye yatırımı ve işletme sermaye yatırımı ile ilgili sorular Öğrencilerden sabit sermaye yatırımı ve işletme sermaye yatırımı hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
13 İşletme dönemi gelir giderleri • Anlatım: İşletme dönemi gelir giderleri • Görsel Materyaller: İşletme dönemi gelir giderleri ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: İşletme dönemi gelir giderleri ile ilgili sorular Öğrencilerden işletme dönemi gelir giderleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
14 Projenin finansmanı ve finansal analiz • Anlatım: Projenin finansmanı ve finansal analiz • Görsel Materyaller: Projenin finansmanı ve finansal analiz ile ilgili grafikler • Soru-Cevap: Projenin finansmanı ve finansal analiz ile ilgili sorular Öğrencilerden projenin finansmanı ve finansal analiz hakkında bilgi edinmeleri istenecek.

Jasim Ahmed, Mohammad Shafiur Rahman (Ed). (2012) Handbook of Food Process Design. Blackwell Publishing Ltd.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 6 2 12
Quiz için Bireysel Çalışma 3 1 3
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 54

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek