GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDT713 GIDA ALERJENLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıda kaynaklı alerjenler ve neden oldukları sağlık problemleri hakkında detaylı bilginin verilmesi.


Bölüm Öğretim Üyesi


1 Alerjinin tanımını yapabilir
2 Alerji mekanizmasını açıklayabilir
3 Alerji nedenleri hakkında fikir yürütebilir
4 Gıda öğeleri, katkı maddeleri ve alerji arasındaki ilişkiyi ifade edebilir
5 Alerjenler ile ilgili yasal mevzuatları anlayabilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Alerjinin tanımı. Alerjik olabilen maddeler. Alerji nedenleri ve mekanizması. Halk sağlığı açısından alerjik reaksiyonlar. Gıda maddeleri tüketimine bağlı alerjik olgular ve nedenleri. Alerjik hastalıklar, gıda alerjenleri. Bireysel ve çevresel koşullar, risk faktörleri. Gıda katkı maddeleri. korunma ve tedavi. Ulusal ve uluslararası mevzuat.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Alerjenin tanımı, gıda kaynaklı alerji tipleri • Anlatım: Alerjenin tanımı ve gıda kaynaklı alerji türleri. • Görsel Materyaller: Alerji ile ilgili grafikler. • Tartışma: Gıda alerjilerinin önemi. Öğrencilerden gıda alerjileri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
2 Gıda kaynaklı, IgE tarafından oluşturulan alerjiler • Anlatım: IgE kaynaklı gıda alerjileri. • Görsel Materyaller: IgE mekanizmalarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: IgE ile ilgili sorular. Öğrencilerden IgE kaynaklı alerjiler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
3 Gıda kaynaklı alerjenler, IgE tarafından oluşturulmayan alerjiler • Anlatım: IgE dışında gelişen gıda alerjileri. • Görsel Materyaller: Alerji türlerini gösteren grafikler. • Tartışma: IgE dışındaki alerjilerin önemi. Ödev Öğrencilerden IgE dışı alerjiler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
4 Mix alerjiler • Anlatım: Mix alerjilerin tanımı ve önemi. • Görsel Materyaller: Mix alerji örneklerini gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Mix alerjiler ile ilgili sorular. Öğrencilerden mix alerjiler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
5 Gıda kaynaklı antijenlerin taşınması ve bağırsak permeabilitesi • Anlatım: Antijenlerin taşınması ve bağırsak geçirgenliği. • Görsel Materyaller: Bağırsak permeabilitesini gösteren grafikler. • Tartışma: Taşınmanın önemi. Quiz Öğrencilerden antijen taşıma süreçleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
6 Alerjen çeşitleri (Bitki, Hayvansal gıda (parvalbumin, balık, tropomyosin ve diğer balık alerjileri, süt kaynaklı alerjiler), Yumurta alerjileri • Anlatım: Alerjen çeşitlerinin tanıtımı. • Görsel Materyaller: Alerjen çeşitlerini gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Alerjen çeşitleri ile ilgili sorular. Öğrencilerden alerjen çeşitleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
7 Gıda katkı maddelerinin oluşturduğu alerjiler • Anlatım: Gıda katkı maddeleri ile ilgili alerjiler. • Görsel Materyaller: Katkı maddelerini gösteren grafikler. • Tartışma: Gıda katkı maddelerinin etkileri. Öğrencilerden gıda katkı maddeleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
8 Gıda kaynaklı antibiyotiklere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar • Anlatım: Antibiyotikler ve alerjik reaksiyonlar. • Görsel Materyaller: Alerjik reaksiyonları gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Antibiyotik alerjileri ile ilgili sorular. Öğrencilerden gıda kaynaklı antibiyotikler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
9 Gıda kaynaklı histamin alerjisi • Anlatım: Histamin alerjisinin tanımı ve etkileri. • Görsel Materyaller: Histamin alerjilerini gösteren grafikler. • Tartışma: Histaminin etkileri. Öğrencilerden histamin alerjisi hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
10 Çölyak hastalığı • Anlatım: Çölyak hastalığının tanımı ve etkileri. • Görsel Materyaller: Çölyak ile ilgili grafikler. • Soru-Cevap: Çölyak ile ilgili sorular. Öğrencilerden çölyak hastalığı hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
11 Gıda kaynaklı alerjenlerin sindirilebilirliği ve bağırsak geçirgenliği • Anlatım: Sindirilebilirlik ve bağırsak geçirgenliği. • Görsel Materyaller: Bağırsak geçirgenliğini gösteren grafikler. • Tartışma: Sindirilebilirliğin önemi. Öğrencilerden sindirilebilirlik hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
12 Gıda işleme ve alerjenler • Anlatım: Gıda işleme süreçlerinde alerjenler. • Görsel Materyaller: İşleme süreçlerini gösteren grafikler. • Soru-Cevap: İşleme süreçleri ile ilgili sorular. Öğrencilerden gıda işleme ve alerjenler hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
13 Mikrobiyota ve alerji • Anlatım: Mikrobiyota ve alerji arasındaki ilişki. • Görsel Materyaller: Mikrobiyota ile ilgili grafikler. • Tartışma: Mikrobiyotanın önemi. Öğrencilerden mikrobiyota hakkında bilgi edinmeleri istenecek.
14 Alerjenlerden korunma ve mevzuat • Anlatım: Alerjenlerden korunma yöntemleri ve mevzuat. • Görsel Materyaller: Mevzuat ile ilgili grafikler. • Soru-Cevap: Korunma yöntemleri ile ilgili sorular. Öğrencilerden alerjen koruma yöntemleri ve mevzuat hakkında bilgi edinmeleri istenecek.

Rodgers P. M. (2011) Food Allergies : Symptoms, Diagnosis, and Treatment. Hauppauge, N.Y. : Nova Science Publishers, Inc.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 1 20
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 2 5 10
Rapor Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 6 6 36
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 103

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 2
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek