Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT713 | GIDA ALERJENLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Gıda kaynaklı alerjenler ve neden oldukları sağlık problemleri hakkında detaylı bilginin verilmesi.
Öğr. Gör. Burçin YILMAZ
1 | Alerjinin tanımını yapabilir |
2 | Alerji mekanizmasını açıklayabilir |
3 | Alerji nedenleri hakkında fikir yürütebilir |
4 | Gıda öğeleri, katkı maddeleri ve alerji arasındaki ilişkiyi ifade edebilir |
5 | Alerjenler ile ilgili yasal mevzuatları anlayabilir |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Alerjinin tanımı. Alerjik olabilen maddeler. Alerji nedenleri ve mekanizması. Halk sağlığı açısından alerjik reaksiyonlar. Gıda maddeleri tüketimine bağlı alerjik olgular ve nedenleri. Alerjik hastalıklar, gıda alerjenleri. Bireysel ve çevresel koşullar, risk faktörleri. Gıda katkı maddeleri. korunma ve tedavi. Ulusal ve uluslararası mevzuat.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Alerjenin tanımı, gıda kaynaklı alerji tipleri | ||
2 | Gıda kaynaklı, IgE tarafından oluşturulan alerjiler | ||
3 | Gıda kaynaklı alerjenler, IgE tarafından oluşturulmayan alerjiler | ||
4 | Mix alerjiler | ||
5 | Gıda kaynaklı antijenlerin taşınması ve bağırsak permeabilitesi | ||
6 | Alerjen çeşitleri (Bitki, Hayvansal gıda (parvalbumin, balık, tropomyosin ve diğer balık alerjileri, süt kaynaklı alerjiler), Yumurta alerjileri | ||
7 | Gıda katkı maddelerinin oluşturduğu alerjiler | ||
8 | Gıda kaynaklı antibiyotiklere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar | ||
9 | Gıda kaynaklı histamin alerjisi | ||
10 | Çölyak hastalığı | ||
11 | Gıda kaynaklı alerjenlerin sindirilebilirliği ve bağırsak geçirgenliği | ||
12 | Gıda işleme ve alerjenler | ||
13 | Mikrobiyota ve alerji | ||
14 | Alerjenlerden korunma ve mevzuat |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Quiz | 4 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Okuma | 8 | 2 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 1 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 |