Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDT712 | HAZIR YEMEK VE CATERİNG TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Hazır yemek üretim sürecini hijyenik prensipler doğrultusunda yönetebilme ve oluşabilecek problemlere çözüm bulabilme imkanı sağlar.
Bölüm Öğretim Üyesi
1 | Gıda bilim dalı ve ilgili diğer bilim dalları konularında yeterli bilgi birikimi ile gıda üretiminde kullanılan teknolojileri uygular. |
2 | Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlar |
3 | Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olur. |
4 | Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklar. |
5 | Gıda yönetmelikve mevzuatını uygulayabilmekve gıdaların kalite kontrollerini yapabileceknitelikte teorikbilgi ve uygulama becerisine sahip olur. |
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır ve sorumluluk alır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yarıyıl içerisinde işlenecek derslerde hazır yemek sektörü hakkında bilgi verilerek bu sektöre hammadde sağlayan tedarikçilerin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar irdelenecektir. Yemek üretim sürecinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik riskler işlenerek GMP, HACCP prensipleri, ISO 9001 ve ISO 22000 kalite yönetim sistemleri dikkate alınarak yemek sektörü odaklı problemlere ve problem çözümlerine değinilecektir. Hammadde ve üretilmiş ürünlerin ambalajlama, sevkiyat ve depolama süreçleri ele alınacaktır. Meydana gelebilecek gıda zehirlenmelerine yönelik bilgilendirme gerçekleştirilecektir. Modern yemek üretim teknikleri ele alınacaktır..
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hazır Yemek Endüstrisi Tarihsel Gelişim Ve Sınıflandırılması | • Anlatım: Hazır yemek endüstrisinin tarihi ve sınıflandırılması. • Görsel Materyaller: Endüstrinin gelişimini gösteren grafikler. • Tartışma: Hazır yemek endüstrisinin önemi. | Öğrencilerden hazır yemek endüstrisi hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
2 | Hazır Yemek Endüstrisi Tarihsel Gelişim Ve Sınıflandırılması | • Anlatım: Hazır yemek endüstrisinin tarihi ve sınıflandırılması. • Görsel Materyaller: Endüstrinin gelişimini gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Sınıflandırma ile ilgili sorular. | Öğrencilerden hazır yemek sınıflandırmaları hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
3 | Hazir Yemek Endüstrisinde Geleneksel Ve Modern Uygulamalar | • Anlatım: Geleneksel ve modern uygulamaların tanıtımı. • Görsel Materyaller: Geleneksel ve modern yöntemleri karşılaştıran grafikler. • Tartışma: Uygulamaların avantajları ve dezavantajları. | Öğrencilerden geleneksel ve modern uygulamalar hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
4 | Toplu Beslenme Sistemi Ve Yönetimi, Stratejik Planlama, Temel İşlemleri Ve Organizasyon | • Anlatım: Toplu beslenme sistemi ve yönetimi hakkında bilgi verilecek. • Görsel Materyaller: Yönetim süreçlerini gösteren grafikler. • Tartışma: Toplu beslenmenin önemi. | Öğrencilerden toplu beslenme sistemleri hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
5 | Bütçe Planlanması Ve Kontrolü, Satın Alma | • Anlatım: Bütçe planlama ve kontrol süreçleri. • Görsel Materyaller: Bütçe şemaları. • Soru-Cevap: Bütçe yönetimi ile ilgili sorular. Quiz | Öğrencilerden bütçe yönetimi hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
6 | Depolama Ve Tedarikçi Zinciri Yönetimi | • Anlatım: Depolama süreçleri ve tedarikçi zinciri yönetimi. • Görsel Materyaller: Depolama yöntemlerini gösteren grafikler. • Tartışma: Tedarikçi zincirinin önemi. | Öğrencilerden depolama ve tedarikçi zinciri yönetimi hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
7 | Menü Ve Üretim Planlaması İle Materyal Kontrolü | • Anlatım: Menü planlama ve üretim süreçleri. • Görsel Materyaller: Menü örnekleri. • Soru-Cevap: Materyal kontrolü ile ilgili sorular. | Öğrencilerden menü planlama ve materyal kontrolü hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
8 | İş Gücü Planlaması, Personel Kriterlerinin Tanımlanması, Personel Eğitimi | • Anlatım: İş gücü planlama süreçleri. • Görsel Materyaller: İş gücü planlama şemaları. • Tartışma: İş gücü yönetiminin önemi. | Öğrencilerden iş gücü planlaması hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
9 | Üretim/ Servis Alanı Tasarım Ve Donanım ilkeleri | • Anlatım: Üretim alanı tasarımı ve donanım ilkeleri. • Görsel Materyaller: Tasarım şemaları. • Soru-Cevap: Tasarım ile ilgili sorular. | Öğrencilerden üretim alanı tasarımı hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
10 | Üretim/ Servis Alanı Tasarım Ve Donanım ilkeleri | • Anlatım: Üretim alanı tasarımı ve donanım ilkeleri. • Görsel Materyaller: Tasarım şemaları. • Tartışma: Donanım seçim kriterleri. | Öğrencilerden donanım seçimi ile ilgili bilgi edinmeleri istenecek. |
11 | işçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | • Anlatım: İşçi sağlığı ve çalışma koşulları. • Görsel Materyaller: İşçi sağlığı ile ilgili grafikler. • Tartışma: Çalışma koşullarının önemi. | Öğrencilerden işçi sağlığı ve çalışma koşulları hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
12 | işçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | • Anlatım: İşçi sağlığı ve uygun çalışma koşulları. • Görsel Materyaller: Sağlık koşullarını gösteren grafikler. • Soru-Cevap: Sağlık ve güvenlik ile ilgili sorular. | Öğrencilerden işçi sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
13 | işçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | • Anlatım: İşçi sağlığı ve uygun çalışma koşullarının sağlanması. • Görsel Materyaller: Uygun çalışma koşullarını gösteren grafikler. • Tartışma: Sağlık ve güvenliğin önemi. | Öğrencilerden çalışma koşulları ve güvenlik hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
14 | işçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | • Anlatım: İşçi sağlığı ve güvenliğinin önemi. • Görsel Materyaller: Sağlık ve güvenlik standartları. • Soru-Cevap: Genel sağlık ve güvenlik ile ilgili sorular. | Öğrencilerden sağlık ve güvenlik standartları hakkında bilgi edinmeleri istenecek. |
Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık. Hazır Yemek Sistemleri, Mustafa TAYAR, Canan HECER, 2. Basım, Dora Yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 95 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 3 | |||||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | |||||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 |